U Chrastavy roste středověké sídlo. Stovky nadšenců budují jeho repliku už několik let

11. červenec 2022

Personální ředitel, programátor a řidič autobusu se ve Vítkově u Chrastavy mění na tesaře a kuchaře. Byl se za nimi podívat redaktor Tomáš Mařas.

Skupina milovníků historie buduje už 23 let ve Vítkově na Liberecku repliku středověkého velmožského sídla. Spolek Curia Vitkov se věnuje praktickému rekonstruování hmotné kultury z doby raně středověkého přemyslovského státu, vymezené dobou panování Břetislava I. a počátkem vlády Přemysla Otakara I. - tedy především 11. a 12. století.

Vše co v areálu na návrší stojí, vybudovaly stovky dobrovolníků vlastníma rukama, tradičními a často i dávno zapomenutými postupy, s využitím většinou jednoduchých nástrojů, jaké měli tehdy lidé k dispozici. Nadšenci postavili i stavební huť, aby mohli v nejbližší době budovat kostel.

„Je to muzeum pod širým nebem, nesnažíme se nějakou vykopanou lokalitu, jde o takzvanou ideovou rekonstrukci velmožského dvorce z druhé poloviny 12. století,“ popsal areál člen spolku Petr Šrámek. Ve dvorci už je postavené ohrazení, vstupní brána, několik příbytků pro služebnictvo, dva sruby pro mobilitu dvorce, srub pro kněze a několik hospodářských stavení.

„Zlatým hřebem našeho dvorce je velmožský palác, který jsme dokončili před dvěma lety, to je největší dřevěné stavení, jediná patrová stavba tady,“ doplnil.

Kdo všechno pomáhá areál ve Vítkově stavět a jaké techniky k tomu používají? Co všechno tam ještě chystají? Poslechněte si reportáž redaktora Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související