U českých biatlonistů vidím potenciál. Rád bych vyhrával, ale chce to čas, říká střelecký trenér Matthew Emmons

12. květen 2022

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza krátce po skončení zimní sezony tvrdil, že v realizačním týmu dojde ke změnám. Jednou ze zásadních je angažování nového střeleckého trenéra biatlonistů, kterým je Matthew Emmons. Jak těžké pro něj bylo opustit americké závodníky a začít se věnovat české biatlonové škole? Poslechněte si exkluzivní rozhovor s člověkem, který má pomoci tuzemským biatlonistům zlepšit střelbu.

Matthewe, jste rád, že jste u českých biatlonistů od samotného startu přípravy? Máte díky tomu více času na trénink?

Přesně tak, z hlediska střelby je nejdůležitější udělat základ, pak přejdeme na rychlost a dostaneme se k závodní strategii, jak to všechno používat dohromady. Momentálně střílíme hodně a brzy budeme mít test, který biatlonisty prověří a ukáže jejich dovednosti.

Čtěte také

Máte už nyní představu, zda u českých biatlonistů je problém spíše technického nebo psychického rázu?

Je to kombinace. Pokud ten závodník nemá jistotu v základě, jak být stabilní. Tvrdím, že vždy musí být nějaký recept a proto, když přijedou na střelnici, tak musí přesně vědět, co mají dělat. 

Jak přibližně vypadá Váš závodní kalendář, kde budete s českými biatlonisty přímo na místě?

Naplánovali jsme pět světových pohárů a samozřejmě mistrovství světa. Alespoň takový je plán pro nadcházející sezonu, poté se uvidí, co bude dál. Každopádně na stěžejních akcích budu přítomen.

S americkým biatlonem jste zažil několik pěkných výsledků, dáváte si vysoké cíle i s českými závodníky?

Určitě bych s nimi chtěl něco vyhrát. Otázkou je, kdy a jak. Musíme si dát čas a já pochopit, jak kluci mají nastavenou psychiku a pak to určitě přijde.

autoři: Jan Suchan , rej
Spustit audio

Související