Turisté se vracejí z Rhodosu. Někteří nic nezaznamenali, jiní před požárem utíkali

25. červenec 2023 04:54

Na ostravském Letišti Leoše Janáčka v pondělí přistálo letadlo z Rhodosu. Většina ze 177 cestujících z běžného charterového letu měla na ostrově ubytování v dostatečně velké vzdálenosti od požáru. Někteří se ale kvůli ohni museli narychlo přesouvat jinam. V dalších hotelech cestující spali třeba v halách nebo i venku na lehátkách. Na letiště je pak přepravila řecká armáda.

„Desítky kilometrů, takže jsme viděli kouř, ale jinak žádný problém,“ říká jeden z turistů, který se vrátil z řeckého Rhodosu. Ti, kteří měli hotelový rezort asi 30 kilometrů od požáru, s ním souhlasí. „Co se týče ohně, tak od nás to bylo docela daleko,“ říká další z cestujících.

Čtěte také

Martina Gažiová ale už takové štěstí neměla. Její hotel byl blízko turistického letoviska Kiotari, kam už se oheň nebezpečně přiblížil. „Byli jsme na hotelu v bazénu. Začalo hořet a už byl strašně velký dým, kdy už jsme začali dusit. Někteří už utíkali k pláži, my jsme to zaregistrovali, vzali jsme věci a utíkali jsme taky pryč,“ popisuje.

Přes pět kilometrů musela jít pěšky do dalšího hotelu, kde čekala několik hodin. „Cestovky vůbec nefungovaly, přijela pro nás armáda a rozvezla nás do hotelů. Ubytovaní jsme nebyli, spali jsme provizorně venku na lehátkách. A další den jsme strávili na letišti,“ pokračuje Gažiová.

Velká zavazadla si vyzvedla až po cestě taxíkem na letiště. „Ale ostatní jeli třeba bez pasů, bez ničeho. Šlapaly tam malé děti v horku a bez vody. My jsme na to byli fakt sami, tam nefungovalo nic,“ dodává Martina Gažiová.

Letiště Leoše Janáčka v Ostravě o zrušení letů na Rhodos zatím neuvažuje. „Nezaznamenali jsme žádné komplikace,“ říká mluvčí Letiště Leoše Janáčka Kateřina Pustějovská. Z letiště by měla další linka na Rhodos odletět už ve čtvrtek.

Spustit audio

Související