Třicet praktických lékařů v Ústeckém kraji je připraveno očkovat své pacienty proti covidu. Zatím ale nemají čím

17. březen 2021 14:11

Praktičtí lékaři v Ústeckém kraji jsou připraveni začít očkovat své pacienty. V minulých týdnech dali dohromady seznamy svých pacientů, kteří by o vakcinaci měli zájem. Na jejich evidenci a kontaktování obětovali několik hodin svého času. S očkováním ale tento týden nezačnou, protože jim chybí to hlavní – vakcíny.

„Byli jsme instruovaní tak, že musíme do ISIN, do toho programu, všechny naše pacienty zaregistrovat,“ vzpomíná praktické lékařka Iva Beranová z Děčína na chvíli, kdy se dozvěděla, že se bude moci zapojit do očkování svých pacientů u sebe v ordinaci.

„Museli jsme ověřit, jestli už nejsou očkováni, nebo k očkování přihlášeni, musela jsem jim zavolat a zeptat se jich, jestli chtějí být u nás očkováni,“ vypočítává lékařka.

Lékaři na očkování připraveni jsou

Na seznamu doktorky Beranové se zájemci o očkování je teď 170 lidí. „Očkovací centrum v nemocnici je, ale podle mě také nedostávají ideální počet vakcín a nemohou zasaturovat Děčín. My jsme jim tímhle chtěli pomoci,“ myslí si Beranová.

Praktičtí lékaři mají navíc při očkování jednodušší administrativu. „Náš program už je propojen s ISIN. Až budu očkovat, tak tam jen zadám očkovací látku, zatím co v očkovacím centru musí zadat komplet veškeré údaje toho pacienta,“ vysvětluje výhody očkování u praktických lékařů Beranová.

Stejně postupoval i MUDr. Vratislav Prejzek ze Šluknova. „Příprava na očkování zabrala hodně papírování, protože ty požadavky ze strany státu se každou chvíli měnily. To, co jeden týden platilo, zas druhý týden neplatilo – byla to taková marná práce,“ vzpomíná lékař.

Zájemců o očkování má praktik asi 500. „Kapacity ze strany zdravotnického personálu na to máme. Co nemáme, jsou očkovací látky,“ dodává Prejzek.

Ani tento týden zřejmě avizované očkovací látky nepřijdou

„S očkováním to vypadá zatím asi nejhůř za celou tu dobu. Tento týden nám vůbec nepřijde Moderna a vypadá to, že některá očkovací centra nebudou mít ke konci týdne čím očkovat. U AstraZenecy je úplný propad – měli jsme dostat nějakých 3 000 dávek a dostaneme jich jen 300,“ přiznává hejtman kraje Jan Schiller z hnutí ANO.

Z původních 30 praktických lékařů, kteří měli v celém Ústeckém kraji začít zkraje tohoto týden očkovat, dostane zlomek požadované očkovací látky jen 7 z nich. Podle hejtmana se v průběhu dalších dvou týdnů situace výrazně nezmění. Odh

Spustit audio

Související