Trhy v Seiffenu jsou skvělé pro ty, kteří si chtějí vychutnat vánoční atmosféru a neradi se mačkají

7. prosinec 2018

Saské vánoční trhy jsou v době adventu magnetem na české turisty. Nejčastěji vyjíždějí lidé z Česka na nejstarší německý trh drážďanský Sriezelemarkt. Za návštěvu ale stojí i spousta trhů v menších městech, které si co do vánoční atmosféry s těmi velkými nezadají. Třeba jako ten v Seiffenu, který je vzdálený půl hodiny cesty autem od Mostu.

Pokud si chcete užít vánoční atmosféru u našich sousedů v Sasku, a zároveň se chcete vyhnout tlačenicím, ideálním cílem jsou vánoční trhy v podkrušnohorském městečku Seiffen.

Čtěte takéNávštěvníci známkují vánoční trhy v Sasku. Tady jsou výsledky

„Prodávám tu samé dobroty – štolu, koláčky, pití, horké nápoje. Typická je naše štola, a skvělé jsou i naše makronky. Jezdím sem každý rok už dlouhá léta a musím říct, že to tu mám nejraději,“ vyjmenovává lahůdky typické pro Krušnohoří prodavačka Nicole Märzen.

Přestože má Seiffen jen 2 500 obyvatel, je to město s bohatou historií – už od středověku se zde tvořila hornická tradice, v okolí totiž byla bohatá naleziště cínu. V pozdějších dobách město proslulo výrobou tradičních dřevěných hraček, které se vyvážely do celého světa.

Tyto dvě pro Seiffen typické věci jsou všudypřítomné i na zdejších vánočních trzích. Tradiční krušnohorské výrobky tu prodává i paní Würzner.

„Máme tu vánoční oblouky, pyramidy s výšivkou i bez, figurky, volánky, svícny, dřevěná zvířátka, stromečky a další věci. Jsou to v podstatě napodobeniny tradičních krušnohorských výrobků – už se nedělají jako dřív, jsou třeba osvětlené, mají trochu jiný tvar… Prostě jsou moderní,“ vysvětluje paní Würzner.

Celé městečko je prostě vyzdobené tak, že je z něj vánoční vesnice.

Vánoční trhy v Seiffenu

Kromě svařeného vína a krušnohorských pochoutek jsou pro vánoční trhy v Seiffenu typické vánoční akce v místním muzeu hraček a hlavně přehlídky horníků, které prochází celým městem. Ta největší z nich je letos naplánovaná na sobotu 15. prosince.

Vánoční trhy v Seiffenu můžete navštívit do 23. prosince ve všedních dnech od 11 do 17 hodin, v sobotu od 10 do 22 a v neděli od 11 do 18 hodin.

Na vánoční trhy můžete během adventu zajet třeba i do Pirny nebo do pevnosti Königstein.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související