Trenér Pavel Vrba podepsal s Fotbalovou asociací čtyřletou smlouvu

12. prosinec 2013

Nový trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba dnes podepsal smlouvu s Fotbalovou asociací. U národního týmu by měl působit čtyři roky, navíc ve smlouvě má i klauzuli o dvouleté opci.

Na Pavlu Vrbovi a také šéfovi Fotbalové asociace Miroslavu Peltovi byla vidět velká spokojenost. Důvodem je fakt, že nakonec všechno dopadlo tak, jak si přála nejspíš většina lidí, kteří mají v česku s fotbalem něco společného nebo mu zkrátka jen fandí.

Vrba na tiskové konferenci znovu zopakoval, že rozhodování odejít z Plzně, kterou fotbalově neskutečně pozvedl, pro něj bylo velice těžké. Podle svých slov se k odchodu k národnímu týmu rozhodl až v posledním možné chvíli. Teď má ale další trenérský cíl a jak sám říkal, nebojí se toho, že práce v reprezentaci je nárazová na rozdíl od kontinuálního každodenního tréninku v klubu.

Nový reprezentační kouč už má téměř jasno o složení realizačního týmu. Patří do něj jako asistent Karel Krejčí, Vrbův spolupracovník z Plzně, o druhém asistentovi se ale teprve rozhodne. Trenérem gólmanů bude stále Jan Stejskal a manažerem Dušan Fitzel.

K hráčům Pavel Vrba řekl, že nezáleží na tom, kde hrají. Šanci prý mají všichni s vysokou výkonností. Premiéra čeká nového trenéra v březnu s Norskem, další zápasy až v květnu. Spekulovalo se také o přípravě proti Brazílii, Fotbalovou asociaci ale nikdo nekontaktoval. Pavel Vrba je na jednu stranu rád, že se nehraje v jeho prvním půlroce mnoho utkání.

„Musíme hráčům vštěpit to, že reprezentace je něco navíc, aby to chtěli dělat. Pokud by to tak nebylo, tak nemá cenu, aby reprezentovali tento stát. To bude naším úkolem. V prvním půlroce budeme mít dostatek času na to, abychom si všechno vysvětlili a řekli, jak to chceme,“ říká Pavel Vrba, který se vydá i za největšími hvězdami - gólmanem Chelsea Petrem Čechem a záložníkem Arsenalu Tomášem Rosickým.

„Měli bychom se setkat někdy v půlce ledna v Londýně. Určitá komunikace tedy probíhá, máme naplánovanou návštěvu na jejich ligová utkání. Samozřejmě chceme kontaktovat také trenéry jejich klubů, budeme se bavit o věcech, které potřebujeme vědět. Chceme navázat takové kontakty, aby to bylo ku prospěchu nejen jejich klubů, ale i k našemu,“ dodává Pavel Vrba.

autoři: mva , špo , David Nyč
Spustit audio