Trenér Jäger rezignoval na post trenéra juniorů Klášterce a byl odvolaný i od A-týmu

4. únor 2014

Velmi emotivně a nevybíravě zkritizoval hokejový trenér Michal Jäger své svěřence za špatné chování a celkový přístup k hokeji. Junioři HC Klášterec nad Ohří ho při kritickém výstupu natočili a po zveřejnění videa na sociálních sítích trenér sám rezignoval na svoji funkci.

Nakonec byl klubovým vedením odvolaný i z pozice trenéra u A-týmu Klášterce nad Ohří. Zveřejněné video však vyvolalo vlnu reakcí a začaly se objevovat i petice proti odvolání trenéra Jägera. Většina lidí, ať už ze sportovního prostředí nebo mimo něj, se staví na jeho stranu.

Bývalý trenér kláštereckých juniorů vytýkal na zveřejněném videu svým svěřencům velmi špatný přístup k plnění tréninkových a zápasových povinností, nedodržování životosprávy a vymýšlení různých výmluv.

Někteří mu vyčítá přílišnou vulgaritu v jeho projevu, jiní se ho naopak zastávají a podotýkají, že v dnešní době to s mladými jinak nejde. Trenér Jäger řekl v rozhovoru pro iDnes, že si po čtyřiadvaceti letech od hokeje chvilku odpočine a pak by se k němu rád vrátil.

Marian Jelínek se staví spíše na stranu trenéra Jägera. „Samozřejmě nejsem pro to, aby se urážela osobnost a důstojnost hráčů. Na druhé straně hokej je sport pro chlapy. Junioři už jsou dospělí lidé a tak se může stát, že v takhle vypjaté situaci nějaké sprosté slovo padne.“

I sám Jelínek přiznává, že podobný proslov v kabině za svou dlouholetou trenérskou kariéru pravděpodobně také měl.

„Podobný asi jo, ale každý trenér je něčím ojedinělý. Někdo hodně emotivní, jiný se snaží řešit věci klidněji. Ale musíme si uvědomit, že se změnila doba. Pan Jäger dělá trenéra hodně dlouho a bohužel to, co platilo před dvaceti lety, neplatí dnes. To, co dříve mládež respektovala, dnes rozhodně nerespektuje,“ přiklání se ke kritice kláštereckých juniorů Jelínek.

„Ve školství také výrazně klesá respekt k učitelům, je jiná doba.“ Z tohoto pohledu se tedy projev trenéra Jägera dá brát za naprosto normální. „Záleží na tom, co berete jako normální. Řekl bych, že to není ojedinělé. Musíme si uvědomit, že je to sport pro chlapy a velkou roli hrají emoce,“ uzavřel asistent trenéra hokejistů Mladé Boleslavi Marian Jelínek.

autoři: Vojtěch Bureš , mkk
Spustit audio