Třemošenské padesátky se zúčastnily více než dva tisíce startujících

4. říjen 2014

Není třeba za každou cenu objevovat už objevené. Právě takovou filozofií se řídí projekt České unie sportu nazvaný Sportuj s námi. Díky tomu se dostává finanční podpory těm turistickým a sportovním akcím pro veřejnost, které už mají svoji tradici a popularitu. Do této kategorie patří i v neděli pořádaná Třemošenská padesátka.

„Mám radost, že vidím lidi sportovat, že pečují o svá těla,“ svěřil se režisér a herec Jakub Kohák, který se jako jeden z patronů projektu Sportuj s námi, přijel podívat mezi účastníky Třemošenské padesátky.

Bez pobízení se proměnil v pěšího turistu a prý ani napříště nezůstane pouze v roli diváka.

„Pokud je možnost, tak se zapojím. Už teď vím, že poběžím listopadovou Velkou kunratickou a před Silvestrem se zúčastním setkání otužilců u Vltavy. Pokud nebude voda příliš chladná, mohl bych se trochu smočit. Velkou kunratickou jsem běhal jako chlapec, ale do studené vody jsem se zatím neponořil,“ prozrazuje Kohák.

Třemošenská padesátka má mezi pěšími turisty a cykloturisty z širokého okolí početné pole příznivců a od letošního ročníku se také může pochlubit novým účastnickým rekordem. Pořadatelé napočítali více než dva tisíce startujících.

Někteří tu byli poprvé, jiní naopak mohli vystupovat ohledně účasti na této akci jako zasloužilí pamětníci.

„Na Třemošenskou padesátku jezdím nepravidelně od nějakých sedmi let. Bude mi padesát, dejme tomu, že jsem tady tak potřicáté,“ říká jeden z účastníků. „Na kolech jedeme poprvé, ale jako pěší jsme se už zúčastnili. Jsme aktivní rodinka, rádi chodíme s dětmi na podobné akce. Aby se nenudily,“ dodává další účastnice.

Všichni rodiče, provázeni svými ratolestmi, měli o motivaci jasno. „Chceme udělat něco pro zdraví. Mám na starosti čtyři holky, takže zvolíme kratší trasu. Příště už se možná odhodláme k té delší,“ vzhlíží turista k příštímu ročníku.

autoři: apr , Petr Hašek
Spustit audio