Tramvajová trať v Olomouci-Pavlovičkách je na hraně životnosti. Ve hře je její modernizace i ukončení

10. duben 2024

Olomoucký dopravní podnik i vedení města Olomouce aktuálně řeší, co s tramvajovou tratí v městské části Pavlovičky. Je na hranici životnosti a dopravní podnik proto doporučuje celkovou modernizaci za víc než čtvrt miliardy korun. Ve hře je i ukončení tratě hned za autobusovým nádražím.

Ve hře je hned několik variant oprav trati – celková modernizace s evropskou dotací nebo jen oprava tramvajového svršku. Vyloučené není ani uzavření trati za autobusovým nádražím.

Dopravní podnik preferuje generální modernizaci s evropskou dotací. „Generální oprava by pro cestující přinesla hlavně tu výhodu, že by vznikly bezbariérové zastávky. Celkově by se zlepšil přístup k tramvajím,“ vysvětluje u tramvajové zastávky mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová.

Generální oprava by pro cestující přinesla hlavně tu výhodu, že by vznikly bezbariérové zastávky.
Anna Sýkorová, mluvčí olomouckého dopravního podniku

Postupné opravy by přišly na 200 milionů. Rekonstrukci ale komplikuje fakt, že silnice pod tratí i most přes řeku Bystřici patří státu a ne městu.

Paní Jana, která tramvají jezdí každý den do práce, nadšená stavem tratě není, už teď počítá, že tramvaj aspoň částečně nahradí kolem. „V létě jezdím na kole, ale v zimě na kole jezdit nebudu.“ usmívá se.

Čtěte také

Paralelně řeší dopravní podnik podle Sýkorové i zbývající opravy tratě po vážné srážce kamionu a vlaku loni v říjnu. „Čeká se ještě na poslední expertizy, ale je předpoklad, že i v letošním roce tam bude muset proběhnout ještě oprava, protože bylo požárem hodně poškozeno křížení,“ dodává Sýkorová.

Jak dál s tramvajovou tratí do Pavloviček, by měla napovědět studie. Olomoučtí radní by ji měli mít na stole na podzim. Vše ale souvisí s penězi. „Po této studii budeme mít zpřesněné údaje. Cílem je zjistit rozsah a možnost budoucích dotačních titulů, které můžou souviset s tím, v jakém rozsahu by ta rekonstrukce byla,“ vysvětluje ekonomický náměstek primátora Otakar Bačák z hnutí Společně.

Částka za celkovou modernizaci je až 274 milionů korun, tři čtvrtiny nákladů by ale pokryla evropská dotace. Podmínkou je připravit projekty do roku 2028 nebo riskovat odsunutí na vyhlášení nových evropských dotací. Přitom životnost tramvajové tratě v Pavlovičkách je pět let.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio