Tomáš Hudeček má zřejmě šanci stát se novým primátorem Prahy

12. červen 2013

Velkou šanci stát se novým pražským primátorem má Tomáš Hudeček z TOP 09. Po odvolání Bohuslava Svobody z ODS hlavní město už téměř tři týdny řídí. Hudečka podporuje i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Celostátní vedení strany ale o Hudečkově nominaci jednat ani rozhodovat nebude. Podle prvního místopředsedy Miroslava Kalouska je to výhradně na pražské organizaci.

„To, že by jakýkoliv orgán centrálního vedení TOP 09 jednal o tom, kdo má být na krajské úrovni předsedou, starostou či primátorem, je absurdní, a nikdo z nás by nikdy nic takového nepřipustil,“ řekl.

Hudeček má vedle stranického šéfa Karla Schwarzenberga podporu i svých pražských kolegů z TOP 09. Sám původně kandidaturu odmítal.


Přehled pražských primátorů od roku 1990
Jaroslav Kořán (nestraník za OF, únor 1990 až září 1991)
Milan Kondr (ODS; září 1991 - květen 1993)
Jan Koukal (ODS; od května 1993 do 1998 )
Jan Kasl (ODS; 1998 - květen 2002)
Igor Němec (ODS; červenec - listopad 2002)
Pavel Bém (ODS; 2002 až 2010)
Bohuslav Svoboda (ODS; od listopadu 2010 do května 2013)

Ve hře byla i další jména - lídr poslední volební kandidátky Zdeněk Tůma, předseda zastupitelů Jiří Vávra, radní pro kulturu Václav Novotný a zastupitel Martin Dlouhý.

Klub zastupitelů TOP 09 bude o nominaci hlasovat v pondělí, kdy by mělo být také jasné, zda se pražská TOP 09 a ČSSD dohodnou na spolupráci. Jednání směřují k menšinové vládě TOP 09 s podporou ČSSD. Po koaličním mítinku to oznámili předsedové obou zastupitelských klubů Jiří Vávra z TOP 09 a Miroslav Poche z ČSSD.

Strany podle nich dnes našly shodu na některých sporných bodech. ČSSD třeba ustoupila z požadavku účasti všech stran, včetně komunistů, ve vedení městských firem i v otázce koupě akcií Pražské plynárenské a Pražských služeb, o kterou TOP 09 dlouhodobě usiluje. Jízdné na MHD by se mělo podle obou stran zvyšovat jen o inflaci.

Spor se naopak stále vede o výši vodného, stočného a poplatků za odvoz odpadu nebo o rozdělování desítek milionů korun z loterií. Jednání mezi TOP 09 a ČSSD v Praze budou pokračovat v pátek. Nového primátora by zastupitelstvo mělo vybrat příští čtvrtek 20. června.

Pražská ODS odešla po 22 letech do opozice 23. května, kdy pražští zastupitelé odvolali na popud ČSSD a TOP 09 primátora za ODS Bohuslava Svobodu. A spolu s ním i náměstka primátora a radního pro dopravu Josefa Noska (ODS) a radní pro majetek Aleksandru Udženiju (ODS).

Bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda tehdy označil postup TOP 09 za „zradu“. Řekl, že toto rozhodnutí umožní návrat kmotrům, které on před rokem a půl z radnice „vyhodil“. Zároveň ale dodal, že ODS bude i řádně pracovat, byť v opozici.

autoři: mkp , jze , jac , sib
Spustit audio