Titul Spravedlivý mezi národy získal další Čech. Za války zachránil 13 Židů

22. únor 2014

Jeruzalémský ústav Jad Vašem udělil titul Spravedlivý mezi národy dalšímu hrdinovi. Čech Emanuel Zíma zachránil za druhé světové války život několika slovenským a maďarským Židům.

Otec a syn Emanuel a Josef Zímovi během druhé světové války pracovali na československé ambasádě v Budapešti. I díky tomu zachránili skupinu maďarských a slovenských Židů.

Pravnoučata Emanuela Zímy v Budapešti převzala za svého pradědečka izraelské vyznamenání Spravedlivý mezi národy. Nebýt slovenského filmaře, svět by se o nich možná ani nedozvěděl.

Pravnučka českého hrdiny Ildikó Zimová Belicsová hrdě prohlašuje, že bude součástí rodinné historie. Podle jejího bratra Miklóse Zimy byl jeho předek velmi zajímavý muž.

Emanuel Zíma pocházel z Příbrami, stal se civilním zaměstnancem československé ambasády v Budapešti, kde pracoval jako vrátný, domovník a topič. Zaměstnal tam i syna Josefa. Na velvyslanectví zůstali i poté, co Němci obsadili Maďarsko a budovu ambasády využívali pro vlastní potřeby.

Právě tehdy schovali třináct mladých maďarských a slovenských Židů a zachránili je tak před transportem do vyhlazovacích táborů.

Ildikó přiznává, že o činech prapředka se rodina dozvěděla až teď prostřednictvím slovenského filmaře Martina Mozera.. O hrdinských skutcích předků se v rodině do té doby vůbec nemluvilo.

Emanuel Zíma v roce 1944 zachránil 13 Židů

Emanuelův syn Edo, tedy děda Miklóse a Ildikó, s nimi žil do roku 1998 a mluvil plynně česky. Jeho syn ale už česky neumí.

„Dostali jsme neúplné informace o tom, že na československé ambasádě v Budapešti byla zachráněna vůdčí osobnost židovské obce v Bratislavě Áron Grünhut. Nevěděli jsme ale, že hrdina se jmenuje Emanuel Zíma. Když jsme to zjistili, pátrali jsme po Slovákovi a nakonec se ukázalo, že je to Čech,“ vypráví Mozer.

Pátrání trvalo měsíce, až koncem loňského roku objevili potomky, kteří od izraelského velvyslance v Maďarsku Ilana Mora převzali vyznamenání Spravedlivý mezi národy.

Celkem je na světě 25 tisíc takovýchto vyznamenání pro ty, kteří zachránili alespoň jednoho Žida, i když sami Židy nejsou.

autor: gmp
Spustit audio