Tisícikoruny, dvousetkoruny a stovky mají z českých bankovek nejkratší životnost

5. březen 2014

Státní tiskárna cenin v Praze letos tiskne české bankovky ve všech nominálních hodnotách. Česká národní banka jimi nahradí zničené nebo opotřebované peníze. Nejkratší životnost mají tisícikoruny, dvousetkoruny a stokoruny - vydrží v oběhu nanejvýš pět let.

„Má se kontrolovat minimálně každých 300-400 archů, kontroluju vybarvenost, jestli barvy sedí na sobě. Nejvíce se mi líbí pětitisícikoruna, hlavně zadní strana, jak jsou udělané ty věže, jakoby rybím okem,“ říká tiskař, který bere do rukou další arch papíru a proti světlu si prohlíží kvalitu tisku.

Dlouhý tiskařský stroj s každým rázem vyplivne jeden arch, na kterém je 28 stokorun. Za jednu směnu je to 25 tisíc archů, v přepočtu na peníze 70 milionů korun. Bankovky ale zdaleka ještě nejsou hotové:

„Následuje třítýdenní schnutí papíru, než jde na takzvaný liniový hlubotisk. Protože tisk probíhá při zvýšené teplotě přibližně 80 stupňů Celsia, a pokud by ofsetová barva nebyla dokonale zaschlá, tisk by byl samozřejmě nekvalitní,“ přibližuje šéf výroby Státní tiskárny cenin Jan Cabejšek.

Papír podle něj musí projít několika stroji celkem čtyřikrát: „Tisk každé bankovky trvá přibližně 4 až 5 týdnů, spíš 5 týdnů.“

Každá bankovka má několik typů ochranných prvků, které znesnadňují padělání: „Řekl bych, že asi nejdůležitější je otázka kontroly kvality bankovkového papíru. Bankovkový papír, jelikož je vyroben ze stoprocentní bavlny, má zcela charakteristický zvuk a je odlišný od papíru celulózového, který používáme při běžném psaní.“

padělaná tisícikoruna

„Dále pak vodoznak – prohlédnout si proti světlu, jestli není vytvořen třeba dodatečně jenom imitací nějakého tisku. A pak je to taktilní efekt, to znamená ta plasticita měditisku,“ vysvětluje Jan Cabejšek.

Některé ochranné prvky jsou už součástí papíru, další přibývají během tisku: „Úplně nakonec prochází každá jednotlivá bankovka takzvanou třídičkou bankovek, kde je kompletně zkontrolována a expedována. Dobré bankovky se převáží do České národní banky, samozřejmě za přísných bezpečnostních opatření a za účasti policie,“ dodává šéf výroby Státní tiskárny cenin.

Ročně 4 tisíce falešných bankovek

ČNB také uvádí, že policie každý rok zadrží průměrně kolem čtyř tisíc padělků bankovek a mincí všech možných měn. V tuzemsku se nejvíc falšují domácí koruny. Mezi padělky se pak objevuje hlavně tisícikoruna. Ve většině případů jsou nepovedené a podomácku vytištěné.

Mluvčí ČNB Marek Petruš Upozorňuje navíc, že každý člověk má právo podezřelé peníze odmítnout. „Když takovou bankovku, případně minci už mají doma, tak určitě to hlavní, co by neměli dělat, je pokusit se ji udat do oběhu. To je samozřejmě trestný čin. To nejlepší, co by mohli udělat, je donést takovou podezřelou bankovku nebo minci na policii a informovat ji o podezření na padělek,“ dodává Petruš.

autor: jas
Spustit audio