Tisíce lidí si nenechaly ujít půlnoční bohoslužbu v pražské katedrále sv. Víta

25. prosinec 2014

Věřící i ateisté zaplnili do posledního místa katedrálu svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Na tradiční půlnoční bohoslužbu dorazily tisíce lidí, které neodradilo ani chladné počasí a sváteční dopravní provoz. Byli mezi nimi i turisté nebo cizinci žijící trvale v Praze.

Bezmála dvouhodinovou bohoslužbu odsloužil kardinál Dominik Duka.

Byl si dobře vědom, že v největším českém kostele je přítomna i velká skupina, ne-li většina, ateistů a podle toho volil svá slova.

Po vzoru papeže Františka označil nevěřící za VIP hosty. Hlavním myšlenkou kázání ale samozřejmě byla oslava narození Ježíše Krista.

„Chodím sem každý rok. Myslím, že to patří k Vánocům a k českým Vánocům především. Je to místo, kde se setkává národ s církví, aniž by musel věřit. Kázání pana kardinála Duky bylo zajímavé, bylo značně eucharistické a myslím si, že rok od roku je to čím dál tím hezčí,“ svěřil se pan Rudolf.

Při bohoslužbě zazněly texty v angličtině, němčině, francouzštině, italštině nebo ruštině. Nejvíc hlasů se připojilo v samotném závěru ke společnému zpěvu jedné z nejznámějších českých koled – Narodil se Kristus Pán.

autor: nib
Spustit audio