Testy na covid-19 pro samoplátce: Kdy a kde v Libereckém kraji je možné se nechat otestovat

3. listopad 2021 08:31

V Česku od 1. listopadu platí přísnější pravidla pro kontrolu bezinfekčnosti v restauracích, kavárnách a barech. Zároveň se zkrátila platnost testů. PCR testy teď platí jen 3 dny, namísto 7, a ještě razantněji se to projevilo u antigenních testů, ty platí jen 24 hodin místo tří dnů. Jak se to projevilo v zájmu o testování a jak je to s volnou kapacitou v testovacích místech, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Antigenní testy provádí pouze nemocnice v Jablonci nad Nisou, kde je aktuálně až do 7. listopadu plno, a nemocnice v Jilemnici a v Semilech.
PCR testy, které platí tři dny, se odebírají ve všech nemocnicích v kraji, situace s volnými termíny tam ale není o mnoho lepší. V Jablonci nad Nisou je plno až do 7. listopadu, v ostatních místech jsou pro samoplátce volné jen jednotlivé termíny.

Testy na koronavirus, které si lidé nově musí platit sami, jsou od 1. listopadu povinné při vstupu do restaurací. Výjimku mají děti do 18 let, lidé, kteří se kvůli jiné nemoci očkovat nemohou, anebo ti, co už za sebou mají alespoň první dávku vakcíny.

Vedení Libereckého kraje zatím neuvažuje o rozšiřování počtu testovacích míst a případné navýšení hodin pro testování nechává na rozhodnutí nemocnic. „Objednávání na testy pro covid-19 pro samoplátce si nemocnice řídí sami. Je to první rozjezdový týden, který ukáže zájem mezi lidmi. Místa pro testování jsou v nemocnicích navíc, proto se neotvírají neomezené doby,“ vysvětlil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS:

Ani největší oslovené nemocnice zatím s rozšiřováním hodin na testování pro samoplátce nepočítají. Je to i kvůli dostatku personálu, který by musely vyčlenit z běžných oddělení. Některé také vyčkávají, zda vláda nezruší příští týden platnost antigenních testů, které nově platí pouze jeden den. Tím by se uvolnily termíny pro PCR testy.

Zpřísnění opatření se poměrně značně promítlo v počtu nově očkovaných proti covidu-19. Podle radního Richtera se oproti minulým měsícům zvýšil počet nových zájemců až čtyřnásobně. Zatímco v září a říjnu si pro první dávku přišlo kolem šesti set lidí týdně, teď jich je kolem dvou a půl tisíce. Což jsou podle radního čísla, které odpovídají letošnímu srpnu, tedy době, kdy byl zájem o očkování ještě poměrně vysoký.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související