Teplice a Krupka plánují omezit parkování dodávek na některých sídlištích

28. červen 2023 09:20

Teplice a sousední Krupka se chystají omezit parkování dodávek v některých sídlištích. Chtějí tak uvolnit víc místa pro osobní auta. Pro užitková vozidla vyčlení města odstavná parkoviště. V Teplicích plánují nové dopravní opatření na sídlišti Nová Ves zavést během prázdnin.

„Přímo v té rezidenční části, v těch ulicích kolem panelových domů, bude zákaz parkování dodávek – budou tam moci být pouze osobní automobily,“ přibližuje náměstek primátora Hynek Hanza z ODS.

Podle něj řidiči mohou dodávky parkovat na místním parkovišti, které je poblíž paneláků. „V podstatě na tom velkém záchytném parkovišti u domu pro seniory mají možnost ty dodávky zaparkovat,“ dodává.

Součástí úprav parkování v sídlišti Nová Ves bude podle Hynka Hanzy také omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině. „Jde nám o zklidnění a zbezpečnění té dané lokality a zároveň i o zlepšení možnosti parkování pro osobní automobily v té dané lokalitě,“ shrnuje.

Nové dopravní značky by se v teplickém sídlišti měly objevit nejspíš na přelomu července a srpna.

Omezit parkování dodávek chce i Krupka – na maršovském sídlišti

Podobné plány má také sousední Krupka, a to s dolním maršovským sídlištěm. Jeho obyvatelé si právě na časté parkování dodávek na úkor osobních aut stěžovali, stejně jako na vysokou rychlost některých řidičů.

„Ty změny jsou na základě stížností občanů, kterým se nelíbilo, že někdo v práci využívá firemní dodávku, kterou pak parkuje na tom sídlišti, kde pak je problém s parkováním těch lidí, kteří tam bydlí,“ vysvětluje starosta Krupky Jan Kuzma z hnutí ANO.

Situací na maršovském sídlišti se zabývala speciální pracovní skupina, kde vedle městského úřadu měli své zástupce také městská policie a silniční a drážní úřad. Ta radním Krupky poté předložila návrh na řešení – umístit na sídliště značky Zóna se zákazem stání nákladních automobilů nad 2,8 tuny a omezit rychlost na 30 kilometrů kvůli zvýšení bezpečnosti chodců.

„Každé dopravní značení musí ještě schválit Magistrát města Teplice a Policie České republiky, pak se to teprve bude instalovat. Visí to tam od 28. března,“ upozorňuje Jan Kuzma.

Pro dodávky bude v Krupce vyznačené podélné stání v ulici Třešňová.

Spustit audio

Související