Teplá zima probudila některé druhy komárů, v létě jich ale může být méně

23. leden 2014

Kvůli vysokým lednovým teplotám jsou některé druhy komárů opět aktivní. Hygienici ale očekávají, že kvůli nedostatku sněhu jich bude v létě naopak méně než obvykle.

Komáři potřebují k rozmnožování vodu. V zimě se jedná hlavně o tající sníh, který vytváří plochy vody, kde jsou takzvaná líhniště. Ideální podmínky mají při jarních záplavách.

Pokud bude pokračovat současné teplé počasí, níže položeným oblastem České republiky by se mohly vyhnout komáří kalamity.

„Záplava někdy v únoru komárům nepomůže, oni potřebují tu záplavu v dubnu. Pokud bychom to chtěli srovnat s obdobným rokem, třeba v roce 2008 prakticky žádné jarní záplavy nenastaly a výskyt komárů byl takřka minimální,“ vysvětlil břeclavský hygienik Oldřich Šebesta.

V domácnostech se teď objevují i některé druhy komárů pro toto období neobvyklé. K přežití jim stačí jen voda v misce od květináče.

„Ty druhy, u kterých zimují samičky, mohou být zmateny tím teplým počasím a může dojít k vylétnutí a k jejich aktivaci. Například komár kroužkovaný. Když je teplo, tak ta samička se může aktivovat. Teoreticky to možné je, ale nemělo by to být masivním jevem,“ dodal Šebesta.

autor: nib
Spustit audio