Tenistka Hingisová se vrací do deblu, ale možný je i její návrat do singlu

29. červenec 2013

Tenistka Martina Hingisová obnovuje svou kariéru. Svůj už druhý návrat nachystala na dnes začínající turnaj v kalifornském Carlsbadu, kde nastoupí do čtyřhry spolu se Slovenkou Danielou Hantuchovou.

„Co jsem ji teď viděl ve Wimbledonu, když hrála legendy, tak je na tom opravdu dobře. Co ji rok vídám, tak mi přijde daleko hubenější, než když hrávala.“

Jiří Fencl jako trenér Lucie Hradecké není příliš nadšený z toho, že jeho svěřenkyni a Andree Hlaváčkové přibude na velkých turnajích těžký protivník. A jak sám říká, Hingisová je ve formě, což ve zmíněném Turnaji legend pocítila Helena Suková.„Martina svou výkonností jasně převyšuje všechny tyhle bývalé hráčky. Mě to ani neudivuje, že se chce vrátit.“

„Kdyby ten Carlsbad v deblu vyhrály, tak by mě to vůbec nepřekvapilo. Neříkám, že to vyhrají, neviděl jsem pavouka, neviděl jsem, kdo tam je, ale určitě budou párem, který může myslet na to, že vyhraje,“ říká Jiří Fencl.

Před pár týdny si Hingisová ověřila formu v americké lize a naplánovala si na začátek třetí části své kariéry sérii tří turnajů zakončenou US Open. „Otázkou je, co ten návrat znamená. Zahraje si za rok 4 turnaje nebo 12, 13. Jestli se jí chce cestovat a jestli to chce celé absolvovat,“ pokračuje Fencl.

Se svými úspěchy to Martina Hingisová nemá zapotřebí, divokou kartu dostane vždycky a kde si vybere, bude hrát. Ale pokud v ní zvítězí soutěživost, může ve 32 letech zkusit kromě čtyřhry i návrat ke dvouhrám.

Na dvouhru musí trénovat mnohem víc, Helena Suková

„Myslím, že Lindsey Davenportová napsala, že si Martina tím deblem zkouší ‚vodu, jak je studená,‘ že si to chce osahat. Ale je to šampiónka, která se nebude vracet kvůli tomu, že někde ‚zkasíruje‘ startovné a prohraje ve druhém kole,“ přemýšlí Jiří Fencl.

„Nevím v jaké je přípravě, protože na tu dvouhru toho musíte natrénovat mnohem víc a ta příprava je jiná a mnohem složitější, nevím, jestli se jí do toho bude chtít,“ říká Helena Suková.

„Otázkou je, když se někdo po čase vrátí do zátěže, která začne být trochu větší. V tom deblu je to daleko menší zatížení. Tam servíruje každý čtvrtý game. Proto jsem trochu skeptický a překvapilo mě, že se mluvilo o tom, že by se měla vrátit do dvouher. Třeba jo, třeba jí to chybí,“ uvažuje Jiří Fencl. Co bude dál s kariérou Martiny Hingisové tak bude zřejmě jasné až po US Open.

autoři: mch , jam
Spustit audio