Tenis, fotbal i biatlon můžou díky projektu Nadačního fondu Světluška Českého rozhlasu sledovat i nevidomí fanoušci

10. březen 2023

Projekt Nevidomý fanoušek je projektem Světlušky Nadačního fondu Českého rozhlasu, který dodal myšlenku, a sportovní reportéři se zapojili. Přenosů ze sportovních utkání už nevidomí fanoušci mohli díky Českému rozhlasu zažít několik. Byli třeba na fotbale, poslouchali také přenos Velké pardubické, nebo tenisový zápas.

Poprvé se v roli komentátora pro nevidomé letos při Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě ocitl i sportovní reportér a komentátor Jan Kodet.

Nevidomí fanoušci si díky projektu Světlušky užili i biatlon

„Když jsme se bavili s nevidomými, tak říkali, že třeba u toho tenisu komentář vůbec nepotřebovali. Protože byli poměrně blízko kurtu a slyšeli míček,“ vysvětluje sportovní reportér Jan Kodet.

Třeba ve Vysočina aréně, když je dvacet nebo třicet tisíc lidí, tak tam kdyby se vydal nevidomý fanoušek sám, byl by to problém. A důležité je i to, že komentátor s nevidomým fanouškem zažívají něco společně. „Ten komentář, to je taková třešnička na dortu,“ směje se Jan Kodet.

Moderátor se s účastníky projektu setkává až na tribuně. „Takže já jsem si je všechny obešel. Řekl jsem, teď vás tady budu provázet, budu vám to komentovat. A tam byl hned takový jeden krásný úsměvný moment, ale strašně niterný. Já jsem přišel za fanouškem Ondrou a říká mu ahoj, já jsem Honza. A on řekl a já vás znám. A já jsem říkal, jak mě znáš, kluk z druhého konce republiky. Já vás znám po hlase a to bylo úvodní setkání s těmi nevidomými a říkal jsem si a pozor, tak toto bude něco trošku jiného,“ vzpomíná Jan Kodet.

Jak se komentování sportu liší, když je určené nevidomým? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související