Televizní odbory chtějí, aby Janeček rezignoval

27. únor 2007

Odborová organizace České televize vyzvala generálního ředitele Jiřího Janečka a část členů vedení televize, aby odstoupili ze svých funkcí. Rezignovat by prý měla i většina členů Rady ČT.

Odborům se nelíbí hlavně to, že vedení veřejnoprávní televize několik let porušovalo zákon tím, že František Lambert vykonával funkci vrchního a programového ředitele. Přitom kvůli členství v Lidových milicích neodevzdal čestné prohlášení, a nemohl tak tento post zastávat.

Odborům zároveň vadí, že členové vedení ČT zamlčeli důležité skutečnosti ze své minulosti. Generální ředitel Janeček prostřednictvím mluvčího České televize Martina Krafla vzkázal, že se s odbory sejde a i jejich dnešní prohlášení s nimi probere.

Mluvčí ČT Krafl v reakci na prohlášení odborů uvedl, že generální ředitel se s textem seznámil. "Se zástupci odborů se (Janeček) setkává pravidelně a při nejbližším setkání s nimi bude hovořit mimo jiné i o tomto prohlášení. O porušování platných zákonů může a musí rozhodnout soud," uvedl řekl.

autoři: mkp , rep
Spustit audio