Tajemství 100 let Miroslava Zikmunda. Umí se divit, objevovat, snít a hledá to dobré, říkají Petr Horký a Miroslav Náplava

16. únor 2019

Dárek pro Miroslava Zikmunda, knihu Sloni žijí do sta let udrželi Petr Horký a Miroslav Náplava v tajnosti až do dneška.

Kniha Sloni žijí do sta let popisuje Zikmundovy cesty a návraty na Srí Lanku, jednu z jeho oblíbených destinací.

Na Srí Lance prožil Miroslav Zikmund dlouhé týdny v roce 1961 při společné cestě s Jiřím Hanzelkou a další měsíce v roce 1969, kdy dokončoval rukopis knihy Cejlon - ráj bez andělů. Oslavil tam tehdy 50. narozeniny.

Čtěte takéVše o Miroslavu Zikmundovi na webu Českého rozhlasu Zlín

V roce 2000 se na Srí Lanku vrátil se dvěma novými, o dvě generace mladšími společníky, cestovateli Petrem Horkým a Miroslavem Náplavou, kteří jsou spoluautory publikace. To už měl Miroslav Zikmund 81 let.

„Osobně jsem mu knihu předal, třásla se mi kolena. Včera jsme tam byli krátce, Miroslav Zikmund vůbec netušil, co to bude za dárek,“ říká v pořadu Apetýt Miroslav Náplava, který přiznává, že měl při předávání knihy velkou trému. „Ta konspirace byla tak silná, že já jsem knihu dostal až dnes,“ dodává Petr Horký.

Kniha se tiskla ve Zlíně asi osm set metrů od domu Miroslava Zikmunda. „Podařilo se vše udržet v tajnosti, pan Zikmund byl skutečně velmi překvapený,“ říká Petr Horký.

Podle Petra Horkého je to, že se Miroslav Zikmund dožil stovky v plném fyzickém i duševním zdraví, dáno jeho přístupem k životu.

„Umět se divit, umět se zeptat, umět objevovat, hledat to dobré na současném světě a říci, si, že já když něco nevím, tak si to dohledám,“ vysvětluje Petr Horký hlavní vlastnosti Miroslava Zikmunda. „ A dodal bych ještě umět snít,“ připomíná Miroslav Náplava.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související