T. W. Higginson: Vládce snů

6. červenec 2020

Vyprávění o člověku, který se pokusil ovládat své touhy. Fantastickou povídku z roku 1887 z pera amerického spisovatele T. W. Higginsona poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jan Fišar
Připravila: Helena Berková
Překlad: Eva Klimentová
Režie: Tomáš Jirman
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 1995

Thomas Wentworth Higginson je známý především díky svým politickým a vojenským aktivitám v 19. století. Před občanskou válkou, ve které bojoval, se věnoval především zrovnoprávnění žen a abolicionismu, tedy zrušení otroctví. V posledních letech života se už zabýval zejména literární tvorbou. Velká část jeho knih je založena na skutečných událostech a vzpomínkách, například román Armádní život v černém pluku. Kromě memoárů řadíme do jeho tvorby i povídky.

V jedné z nich s názvem Vládce snů spisovatel vytváří dva světy. V tom reálném jsou zahrnuty veškeré naše starosti a máme možnost ho jakkoliv ovládat. Na rozdíl od něj ve druhém světě, ke kterému autor připodobňuje sen, nezmůžeme prakticky nic. Higginson se ale domnívá, že většina lidí právě tam umísťuje svá největší přání. Proto se rozhodl napsat o člověku, který vládne oběma světům.

Jak se ukáže, tak největší lidskou touhou je moc. Nicméně taková schopnost dokáže každému pořádně zamotat hlavu a nakonec si nemůžeme být jisti, jestli jsme vůbec ještě pánem svého snu, nebo je to právě naopak.

autoři: Helena Berková , abu
Spustit audio