Symboly Velikonoc z krajiny pod Ještědem

7. duben 2023, aktualizováno

Co znamená malované vajíčko, proč je základním tvarem obřadního pečiva kruh, jak se plete pomlázka, co patří do dobrého perníku a proč se světí kočičky i jídlo?

V seriálu týdne se budeme věnovat velikonočním zvykům a symbolům, pohanským i křesťanským. Ozdobíme vajíčka, upečeme jidáše i perníčky, upleteme pomlázku a posvětíme kočičky. Historií jarních svátků provází redaktor Jaroslav Hoření s etnoložkou Vladimírou Jakouběovou.

Mezi hlavní symboly Velikonoc patří vajíčka, na jejich zdobení se byli naši kolegové podívat v Kamenářském domě v Turnově.

Dalšími symboly jarních svátků jsou pak mazance, jidáše, zvířátka či koláče z kynutého těsta a jedním z nejznámějších je pomlázka. Tedy spletené proutí nejčastěji vrbové, které si každý muž či mládenec musel umět vyrobit sám.

Součástí obyčejů a symbolů Velikonoc býval také dar. Měl být výrazem vděčnosti nad Ježíšovým vzkříšením. Mezi dárky, kromě mazanců či vajíček, které dostávali i malí koledníci za pomlázku, patřil perník. Perníčky jsou s Velikonocemi spojené od 19. století, kdy se jejich pečení rozšířilo do domácností.

Velikonoce mají hlavně liturgickou podobu, jsou významným církevním svátkem. Redaktor Jaroslav Hoření navštívil pátera Jana Juchu z římskokatolické farnosti děkanství Železný Brod v kostele, kde se na Květnou neděli světí kočičky a na Bílou sobotu pokrmy.

Spustit audio