Sucho ohrožuje i jednu vánoční tradici. Může se stát, že se český kapr nedostane na každý stůl

17. červen 2018 10:26

Sucho a málo srážek trápí i rybáře. Třeba Rybářství v Chlumci nad Cidlinou dokončilo úklid jednoho rybníka, ve kterém v minulých dnech uhynulo kolem deseti tun ryb, další jsou v ohrožení. A zdá se, že situace se v dohledné době nezlepší.

S ředitelem Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislavem Vackem se jdeme podívat podél Lužeckého potoka přímo v areálu firmy. V minulých dnech odtud vylovili pár kusů uhynulých ryb, hlavně candátů a okounů.

„Dnes je jich tady už tedy víc. To je pravda. Takže, bohužel," říká Ladislav Vacek.

Je vidět, že ho pohled na mrtvé ryby trápí. A to má za sebou čerstvou zkušenost - v tomto týdnu rybáři odvezli zhruba deset tun ryb, které nepřežily na jednom z rybníků a vedrem se začaly rychle rozkládat.

Kapr

Každé ráno teď chodí Ladislav Vacek do práce s obavami: „každé ráno je kritický stav. Protože přes noc řasy a zelené rostliny neprodukují kyslík, naopak jej spotřebovávají a vydechují oxid uhličitý. Ryba potřebuje ten kyslík celodenně, zvláště když se přes den nakrmí. Je polovina června a my už sčítáme škody v desítkách tun a milionech korun. Bohužel. Takovou sezónu nepamatuji."

Projeví se letní vedra na cenách ryb a hlavně kaprů?

Výlov rybníka

Rybáři nejen na chlumecku, ale v celé republice v těchto dnech zjišťují, jaký vliv mělo horké a suché léto na ryby v rybnících. Blíží se totiž Vánoce, a to je pro rybáře hlavní část roku. Zajeli jsme se tedy do Chlumce podívat, abychom zjistili, jak letos s kapry vypadá.

Ladislavu Vackovi opravdu není do zpěvu. Na sportovních revírech je situace přeci jen jiná, především na pískovnách na Královéhradecku k úhynům podle technika územního rybářského svazu Jana Pohla nedochází. Ale potíže se mohou objevit.

„Včera zrovna v Chlumci na Bystřici také byly ryby u hladiny, také je sužoval nedostatek kyslíku. Ale tím deštěm se to všechno vrátilo do normálu a nemáme hlášen žádný úhyn," vysvětluje Jan Pohl.

I sportovní revíry ale dávají najevo, že všechno není tak, jak by mělo být. Ohroženy jsou především menší toky s menším průtokem a menší vody.

Kapři (ilustrační foto)

Ale Jan Pohl připomíná i minimálně čtyři tisíce mrtvých úhořů: „I přehrady jsou ohroženy. V minulých letech došlo k úhynu úhořů jak na Rozkoši, tak na Seči. V předloňském roce uhynuly marény a dokonce i jednu hlavatku jsme našli v přehradní nádrži Pastviny."

Oba rybářští odborníci se shodli na tom, že je potřeba víc vody a především pravidelné deště.

Už se těšíte na rybu na vašem Vánočním stole?

Výlov rybníka Katlov

Do zpracování ryb na Vánoce se už pustili Rybářství v Královéhradeckém kraji.

Jednorázová průtrž má i na okysličení vody spíš negativní vliv, vysvětluje Ladislav Vacek: „To přináší spíš zákal. Vypláchne to všechny příkopy a kanály. Způsobí to jednorázově ještě další dodávku živin a je to větší problém."

Tohle všechno se promítá i do vánočních odhadů. Už teď sčítají rybářské podniky ztráty a ceny budou muset zvyšovat. A nejen to.

„Nebudeme schopni vykrýt všechny zájemce a všechny stálé dlouholeté odběratele, které máme. Bohužel, ryb bude nedostatek," uzavírá ředitel chlumeckého Rybářství Ladislav Vacek.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související