Suché počasí, málo deště a lidská nedbalost. To jsou hlavní rizikové faktory pro vznik požárů

22. červen 2018 09:44

Kvůli dlouhotrvajícímu teplému a suchému počasí hrozí na mnoha místech Královéhradeckého kraje požáry. Nárůst výjezdů zaznamenávají i královéhradečtí profesionální hasiči. Na co si dát pozor a jak se chovat při práci s otevřeným ohněm zjišťovala reportérka Lucie Peterková.

Oheň je dobrý sluha, ale špatný pán a dlouhodobé suché počasí bohužel nahrává vzniku požárů.

Pálení klestí můžete jednoduše ohlásit přes internet. Hasičům tím ušetříte spoustu práce

Při plánovaném pálení biologického odpadu apelují hasiči na občany

Zhruba jednou týdně vyjíždí hasiči v Královéhradeckém kraji zbytečně k požáru lesa nebo louky. Na místě totiž zjistí, že se jedná o neohlášené pálení. Lidé ho přitom můžou oznámit snadno přes web. Díky jednoduchému formuláři mají hasiči dokonalý přehled o tom, na jakých místech a kdy lidé pálí.

Podle mluvčí hradeckých krajských hasičů Martiny Götzové zaznamenali profesionální hasiči značný nárůst zásahů: „Od začátku jara evidujeme už přes stovku požárů travních nebo lesních porostů. Toto číslo je dokonce vyšší než v loňském roce. A jedním z důvodů je samozřejmě panující sucho."

S nadcházejícím létem je to riziko ještě větší. Začínají například sezónní zemědělské práce.

„Může přeskočit jiskra od zemědělského stroje a požár je na světě. Často také grilujeme nebo opékáme na otevřeném ohni. A tady stačí jen rozfoukaný popel a požár se samozřejmě šíří velmi rychle. Rizikem je také odhozený nedopalek do trávy za jízdy v autě," vypočítává Martina Götzová nejčastější příčiny vzniku požárů.

Dlouhých 20 hodin bojovali hasiči s požárem stohu 900 balíků slámy v Obědovicích

Požár stohu slámy v Obědovicích

Jedenáct jednotek likvidovalo od nedělního dopoledne do pondělního rána požár stohu z balíků slámy v Obědovicích na Hradecku. Hasiči museli chránit před požárem blízké pole, za kterým se nacházely rodinné domy, a dále také truhlárnu nebo objekt s hospodářskými zvířaty. Nikdo nebyl při události zraněn. 

Ale zároveň připomíná, že je potřeba dávat pozor i na děti: „Protože z nedbalé hry může vzniknout velká škoda. Například teď o víkendu jsme likvidovali požár stohu balíků slámy a ten byl právě zapříčiněn nedbalou hrou dětí."

Podle meteorologů by lidé naopak měli úsporně hospodařit s vodou.

Jak potvrzuje Dušan Čičman z Českého hydrometeorologického ústavu, v případě sucha mohou být také vydány místní vyhlášky a zákazy: „Co se týče sucha, tak byla vydaná výstraha na nebezpečí požáru pouze pro Jihomoravský kraj. I když i v ostatních krajích už se to blíží také k výstraze. Ale vzhledem k tomu, že nás bude přecházet studená fronta a v dalších dnech nám do konce týdne každý den zaprší, tak to nebezpečí v těch ostatních krajích nehrozí."

Požár stohu slámy v Obědovicích

Hasiči ale přesto doporučují se při pálení otevřeného ohně vybavit nádobou s vodou, s pískem nebo i hasicím přístrojem. A případně i plánované pálení biologického odpadu nahlásit na operační středisko přes webové stránky hasičů.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související