STUDIO ’68: Poslechněte si sestřih celého vysílání k výročí srpnové okupace

Speciální vysílání Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus přenášelo v roce 2018 události srpna 1968 minutu po minutě. Ve studiu byli s moderátory Janem Pokorným a Martinem Veselovským také hosté. Stáhněte si a poslechněte si chronologický sestřih rozhovorů a reportáží z rekonstrukce srpnové invaze. Videozáznam ze studia najdete na konci tohoto článku nebo ihned na tomto odkaze.

20. srpna 21:05

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček a historik z Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma mluví (nejen) o mezinárodní situaci v srpnu 1968. Rozhovor doprovází historická rekonstrukce událostí 20. srpna 1968: připomíná první zprávy o narušení československé hranice i přílet moskevského civilního speciálu na pražské letiště v Ruzyni.

20. srpna 22:05

Hosty jsou Josef Ráž, fotograf, který své fotky z roku 1968 zveřejnil až po 30 letech, a pracovník Policie ČR Daniel Povolný, autor knihy Operace Dunaj. Do vysílání vstupuje i bývalý zpravodaj ČT v Moskvě Josef Pazderka. Pokračuje také rekonstrukce z 20. srpna 1968: připomíná mimo jiné pořad Svět dnes večer.

20. srpna 23:05

Hosty jsou Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu a fotograf Josef Ráž. Pokračuje také zpravodajská rekonstrukce událostí z 20. srpna 1968: ze vzduchu i ze země začalo masivní elektronické rušení signálů čs. radarových stanovišť, na Hlavní správu StB došlo z oddělení pohraniční kontroly v Cínovci hlášení o narušení čs. hranice cizími vojsky.

21. srpna 0:05

Hostem je Karel Dvořák, který v roce 1968 sloužil jako letový dispečer. Pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: Hlavní správa StB vyhlašuje plnou pohotovost, Rakousko uzavřelo hranice s Československem a Maďarskem, letiště na Ruzyni obdrželo telefonický rozkaz, že nesmí přijímat ani odbavovat žádná letadla.

21. srpna 0:20

Hostem je Jiří Novák, syn kancléře tří prezidentů Ladislava Nováka. Popisuje zkušenosti svého otce a vzpomíná mimo jiné na to, jací komunističtí prezidenti byli. Pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968 minutu po minutě.

21. srpna 1:05

Hostem je Alpo Collanus, někdejší student z Finska, který v roce 1968 v Československu natáčel. Pokračuje i zpravodajská rekonstrukce tehdejších událostí: je vyhlášena pohotovost a zajištěny sklady výzbroje a výstroje, v Bílém domě vyzvání telefon, do budovy rozhlasu přichází skupina příslušníků Státní bezpečnosti.

21. srpna 1:35

Hosty jsou rozhlasový mistr zvuku Zdeněk Tichý a rusista Libor Dvořák. Zní deset let stará vzpomínka Vladimíra Fišera na vysílání o okupaci z roku 1968. Pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: Československý rozhlas oznamuje posluchačům, že je země okupována a že vojska překročila hranice bez vědomí a souhlasu ústavních činitelů.

21. srpna 2:05

Hosty jsou Alexej Kelin, který zastupuje Rusy žijící v Česku v Radě vlády pro národnostní menšiny, a rusista Libor Dvořák. Součástí vysílání je i deset let stará vzpomínka Vladimíra Fischera. A pokračuje zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: okupační armády zaznamenávají první problémy v dopravě, končí schůze PÚV KSČ, na mimořádném jednání zasedá Národní bezpečnostní rada USA.

21. srpna 3:05

Hostem je Zbyněk Čeřovský, bývalý zástupce velitele vojenského letiště v Hradci Králové v roce 1968, a také novinář Jan Stejskal z Československé tiskové kanceláře. Pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: přicházejí první zprávy z Liberce a Brna, po pražské Leninově třídě jedou tanky, v budově předsednictva vlády byl internován sovětskými výsadkáři předseda vlády Oldřich Černík.

21. srpna 4:05

Hostem je historik z Ústavu pro studium totalitních režimů Milan Bárta, který popisuje, jak sovětská invaze probíhala. Pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: maďarské jednotky obsazují kasárna a budovu VB ve Štúrově, sovětská tisková agentura TASS vysílá oficiální prohlášení, že vojska Varšavské smlouvy vstoupila do ČSSR na žádost stranických a státních činitelů, a k budově Ústředního výboru KSČ na pražském Nábřeží Ludvíka Svobody přijely sovětské obrněné vozy.

21. srpna 5:05

Hosty jsou historik Pavel Žáček, Zdeněk Milt z ostravského rozhlasu, který vzpomíná na rezoluci ostravského rozhlasu, a jevištní technik Petr Ullmann. Pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: jsou zatčeni čelní představitelé komunistické strany a vlády v čele s Alexandrem Dubčekem, na Prahu padají letáky shazované z okupačních letadel.

21. srpna 6:05

Hosty jsou zvukař Miroš Svatoň a Rudolf Čížek, bývalý kriminalista, který sloužil jako policista na Vinohradské třídě před rozhlasem. Do vysílání vstupuje i Přemysl Sobotka, který v roce 1968 sloužil jako chirurg v liberecké nemocnici. Pokračuje zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: vojska obsadila Vítkovické železárny a Novou huť, rozhlas se přesouvá na operativní pracoviště.

21. srpna 6:35

Hosty jsou bývalý policista Rudolf Čížek, který zasahoval v srpnu 1968 před rozhlasem, a hlasatelka ostravského studia Eva Mudrová. Pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: začalo zasedání výkonného výboru Rumunské komunistické strany, rozhlas vyzývá ke klidu, ostravské studio Československého rozhlasu obsadila okupační vojska.

21. srpna 7:05

Hostem je novinář a spisovatel Ondřej Neff, který byl v srpnu 1968 redaktorem Československého rozhlasu. A pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: z ulic u rozhlasu je slyšet střelba, v Jaroměři se shromažďují vojska.

21. srpna 7:35

Hosty jsou Ladislav Snopko, bývalý slovenský ministr kultury, kterému bylo v srpnu 1968 devatenáct let, a Ondřej Neff. A pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: směrem od Václavského náměstí je navršeno několik vozů a několik set lidí se snaží hradbou těl zadržet postup vojáků, lidé se svými těly snaží zabránit obsazení rozhlasu.

21. srpna 8:05

Hosty jsou Vladimír Príkazský a Ladislav Snopko. Pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: Sověti se do rozhlasu snaží dostat bočními vraty, ve studiu v Měšťanské besedě sedí Kamila Moučková.

21. srpna 8:35

Hostem je expředseda české vlády Petr Pithart. A pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: prezident Ludvík Svoboda pronáší projev z Pražského hradu.

21. srpna 9:05

Taťána Bajevová, Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov, kteří stejně jako Natalia Gorbaněvská protestovali 25. srpna 1968 na moskevském Rudém náměstí pro okupaci Československa. A pokračuje i zpravodajská rekonstrukce 21. srpna 1968: na letiště dosedají sovětské vojenské letouny.

21. srpna 9:40

Muselo to přijít. I s těmito slovy dnes Zdeněk Svěrák, tehdejší redaktor Československého rozhlasu, vzpomíná na 21. srpen 1968. „Sovětský svaz nám ukázal, co jsme věděli, ale nechtěli jsme si přiznat – že jsme jeho kolonií.“

Podívejte se na celý videozáznam ze studia!

autoři: Jan Pokorný , Martin Veselovský , als
Spustit audio