Studenti dvou opavských škol mrznou kvůli sporu o komín

2. říjen 2013

Dvě opavské školy jsou bez tepla. Může za to spor magistrátu a majitele komínu jedné z městských kotelen. Ta je v tuto chvíli odpojená a není jasné, kdy ji provozovatel znovu spustí.

Radnice trvá na bezplatném užívání komínu, kvůli sporu se už obrátila na soud. „Vlastník komínu napadá platnost oboustranně podepsané smlouvy o bezplatném užívání komínu. Soud rozhodl o předběžném opatření 16. září. My jsme na základě toho věřili, že vlastník se nebude dopouštět činnosti, která omezí vytápění objektů,“ řekl náměstek primátora Daniel Žídek z ČSSD s tím, že se chtějí dohodnout.

Soud předběžně nařídil majiteli bytového domu se sporným komínem Vilému Hamplovi, aby nic nepodnikal a nechal komín být. Podle Hampla je ale případ složitější.

Problém sahá do doby privatizace městských kotelen. Hampl také poukazuje na vztah města k soukromé firmě, která dnes zajišťuje pro Opavu teplo. „Město mělo tři čtvrtě roku čas, aby ten vztah řešilo. Jednání se ale velice táhla a já jsem neměl jinou možnost,“ vysvětlil Hampl.

A tak odstavil komín a pro vytápění svého domu využil jiný pro něj výhodnější způsob.

Mezitím venkovní teploty klesají k nule a radiátory dvou opavských škol jsou studené. „Děti dostanou příkaz, aby v igelitových sáčcích nosily teplo z domu. A když to nevydrží, tak jim dáme ředitelské volno,“ řekl s nadsázkou ředitel Mendelova gymnázia v Opavě Petr Pavlíček. Doufá, že se magistrát s majitelem sporného komínu brzy dohodnou.

autoři: mrk , nib
Spustit audio