Mělník i v příštích čtyřech letech povede Ctirad Mikeš

5. listopad 2014

Osmapadesátiletý Ctirad Mikeš z uskupení Mé město se stal podruhé starostou Mělníka. Mé město získalo v komunálních volbách téměř 33 procent všech hlasů a ve městě volby vyhrálo. Radnici vede v koalici s TOP 09 a Mělničany. Potvrdilo to úterní ustavující zastupitelstvo.

Ctirad Mikeš je původní profesí zvěrolékař a v čele města stojí čtyři roky. Narodil se v Děčíně. Donedávna byl členem ČSSD, ale krátce před komunálními volbami postavil svoji kandidátku známých osobností. Z toho důvodu mu členství v ČSSD zaniklo. Mikeš ale všem ukázal, že jeho politický tah byl téměř geniální. Jeho uskupení získalo 33 procent hlasů. O prioritách na další volební období má jasno.

„Máme rozdělanou celou řadu stavebních projektů na budovách města, máme před sebou dokončení protipovodňových hrází tak, abychom je navýšili na takzvanou stoletou vodu, a také nás čeká řešení dopravní situace ve městě nebo dokončení rekonstrukce náměstí Karla IV.,“ popisuje priority staronový mělnický starosta.

Místostarostou města je lídr kandidátky TOP 09 s podporou nezávislých, 49letý zástupce ředitele gymnázia Milan Schweigstill. Dosud v zastupitelstvu pracoval jako předseda kontrolního výboru, teď bude mít nově starosti dopravu a investice.

„Stále mám jako hlavní cíl řešení dopravy ve městě, bude se dále pokračovat ve výstavbě průtahu a máme rozjednané i některé věci, které se týkají velkého obchvatu. Dalším cílem je otázka horního náměstí, kde probíhá architektonická soutěž. Bude záhodno, aby se skutečně k té přestavbě, případně demolici, přistoupilo,“ nastiňuje hlavní cíle svého působení ve vedení města Milan Schweigstill.

Kulturu bude ve městě řídit druhý místostarosta, 36letý vysokoškolský učitel a dramaturg Petr Volf, lídr Mělničanů: „Byla by škoda něco zásadně měnit. Chtěl bych dát kultuře ucelený koncept a systém, který tu občas chyběl,“ dodává ke svým záměrům.

Zajímavé je, že se Petr Volf stal místostarostou i přesto, že Mělničany reprezentuje v zastupitelstvu pouze on sám. A v 21členném zastupitelstvu bude mít své lidi 7 stran nebo uskupení z celkových jedenácti, které kandidovaly.

autor: duch
Spustit audio