Strakonice chtějí z teplárny vytěsnit drobné akcionáře. Město odkoupí zbývající podíl ve firmě

5. květen 2023 11:25

Strakonická teplárna bude mít pouze jednoho majitele. Devadesát procent akcií firmy drží město, které teď chce od drobných akcionářů odkoupit i zbývající desetiprocentní podíl. Jeho hodnotu ocení nezávislá auditorská firma. Radnice předběžně počítá s částkou kolem 15 milionů korun.

„Přidaná hodnota toho, že bude existovat pouze jeden akcionář, je výhradně v tom, že bude podstatně zjednodušen proces při rozhodování o strategických krocích,“ říká ředitel teplárny Pavel Bulant.

Přestože město Strakonice už nyní drží ve firmě většinový devadesátiprocentní balík akcií, řízení teplárny stále není podle místostarosty Rudolfa Oberfalcera příliš operativní. „Byť si spousta lidí ve Strakonicích myslí, že teplárnu vlastní město a může si s ní dělat, co chce, tak to není pravda. Musíme se prostě chovat podle zákona a i většinový akcionář má svá práva jen do určité míry a nemůže si dělat, co chce,“ připomíná.

Čtěte také

Podle ředitele Pavla Bulanta může město ve chvíli, kdy bude držet sto procent akcií, zvážit, zda do teplárny neumožní vstup strategickému partnerovi. „Teplárna jako každý technologický celek vyžaduje investice. Pokud by se podařilo sehnat vhodného strategického partnera, bylo by to určitě dobré pro rozvoj, nicméně to je otázka zejména pro politickou reprezentaci,“ uvádí.

Strategický partner by měl do teplárny přinést know-how a peníze na modernizaci. „Teplárna je živý organismus a potřebuje zdroje na svou obživu a modernizaci, to je nezastavitelný proces. Pak je otázkou, jestli má zdrojů dostatek, nebo by bylo dobré sehnat strategického partnera. A je to všechno jenom proto, abychom zabezpečili dodávky tepla za co nejsolidnější cenu,“ vysvětluje Rudolf Oberfalcer.

K vytěsnění menšinových akcionářů strakonické teplárny dojde na nejbližší valné hromadě společnosti. Ta se uskuteční, jakmile bude k dispozici audit hospodaření za loňský rok.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související