Stovky trestních oznámení viní kvůli přílivu uprchlíků Merkelovou z velezrady

30. říjen 2015

Kvůli přílivu stovek tisíc uprchlíků do Německa nečelí Angela Merkelová jen poklesu popularity u voličů. Zhruba 400 Němců už na ni podalo trestní oznámení pro velezradu. Kancléřka podle nich svou vstřícnou politikou vůči přistěhovalcům ohrozila ústavní pořádek v zemi. Trestní oznámení teď prověřuje německé nejvyšší státní zastupitelství.

Kdo trestní oznámení na Angelu Merkelovou podal, nejvyšší státní zastupitelství nezveřejnilo. Podle německého tisku by ale mohla pocházet z krajně pravicové scény.

Na webové stránce pravicového populistického měsíčníku Compact je totiž k dispozici návod, jak sepsat trestní oznámení pro velezradu. A mnoho těch na kancléřku je napsaných stejnou formou.

Média z toho vyvozují, že autoři jsou nejspíš z krajní pravice, která je v Německu nechvalně proslulá útoky na zařízení pro uprchlíky a demonstracemi proti přistěhovalcům.

Nejvyšší státní zastupitelství ujistilo, že všechna oznámení prověří.

Podle právního experta z pasovské univerzity Holma Putzkeho je ale prakticky vyloučené, že by prokuratura začala kancléřku vyšetřovat.

Velezradu totiž podle německého práva spáchá ten, kdo změny pořádku v zemi prosazuje násilím nebo pohrůžkou násilí. Angela Merkelová podle expertů vstřícným postojem k uprchlíkům neprovedla ani jedno.

„Německo by mohlo si mnout ručičky a nemít vůbec žádné uprchlíky, protože nemá vnější schengenskou hranici. Merkelová věděla, že je podzim, že bude zima, a vidíme ty vymrzlé uprchlíky a hodila výhybku toho druhu, že se spolu s Německem jakoby obětovala,“ doplnil ve vysílání Radiožurnálu publicista Jaroslav Šonka.

Obvinění z převaděčství

Trestní oznámení na kancléřku dostává nejvyšší státní zástupce Peter Frank od začátku října.

Podala ho třeba národně-konzervativní strana Alternativa pro Německo. Merkelová se údajně dopustila převaděčství tím, že umožnila uprchlíkům z budapešťského nádraží přijet do Německa.

Kancléřku a bavorského premiéra Horsta Seehofera, který ji ostře kritizuje, navíc obvinil předseda vládní sociální demokracie Sigmar Gabriel z nezodpovědnosti. Jejich spory prý ohrožují akceschopnost vlády při řešení migrační krize.

Všichni tři se sejdou v neděli. „Angela Merkelová bude na této schůzce jistě tlačit na to, aby vládní koalice mluvila jedním hlasem,“ odhadl zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Pavel Polák.

autoři: Pavel Polák , fin
Spustit audio