Stávka německých strojvůdců ovlivnila dálkové vlaky i spoje na severu Čech

6. září 2014

Od šesté do deváté hodiny ranní v Německu stávkovali strojvůdci železničního dopravce Deutsche Bahn. Požadují vyšší platy a zkrácení pracovní doby. Výluky se dotkly i železničních spojů v Česku. Vlaky jedoucí z Německa ráno nabíraly až tříhodinová zpoždění.

Protest německých strojvůdcu ovlivnil i přeshraniční spoje v Plzeňském, Ústeckém a Libereckém kraji. Některé regionální vlaky, například mezi Libercem a Drážďany, byly úplně zrušeny.

Stávka zpozdila i mezinárodní vlaky. „Spoj z Berlína do Budapešti nabral minimálně tříhodinové zpoždění,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

U expresu z Berlína do Budapešti proto vypravily České dráhy přes české území náhradní soupravu z Prahy, která vyjela podle jízdního řádu.

Minimálně tříhodinové zpoždění ale dráhy očekávají u mezinárodního rychlíku z Hamburku do Villachu. I místo něj dráhy zřejmě vypraví náhradní spojení. Výrazné zpoždění také nabraly noční spoje z Amsterdamu a Curychu.

Ke stávce vyzvala strojvedoucí jejich odborářská organizace, která zastupuje asi 20 tisíc lidí.

Její zástupci požadují pro strojvůdce zvýšení platu o pět procent a naopak snížení pracovní doby z 39 hodin na 37 týdně. S vedením drah však zatím nenašli společnou řeč.

Dnešní varovná stávka není první a pravděpodobně nebude ani poslední. Odbory už varovaly, že pokud dráhy nepřistoupí na jejich podmínky, hodlají stávku prodloužit.

Ve vyjednávání s Německými drahami nejde jen o lepší podmínky pro strojvedoucí, ale také o mocenský boj mezi dvěma konkurenčními odborářskými organizacemi.

Odbory strojvedoucích by chtěly zastupovat další zaměstnance drah, kteří nyní spadají pod železniční odbory. Vedení drah označilo stávku za nesmyslnou.

Aktuální informace o vlacích v Česku najdou lidé na webu Českých drah.

autoři: Pavel Polák , Petra Hosenseidlová , rok , kov
Spustit audio