Státní zastupitelství v kauze Opencard obžalovalo Svobodu i Hudečka

20. červen 2014

Kauzou Opencard se bude zabývat soud. Městské státní zastupitelství v Praze obžalovalo bývalého primátora Bohuslava Svobodu z ODS i současného primátora Tomáše Hudečka z TOP 09 a dalších 13 lidí. Všichni vinu odmítají.

„Obžaloba byla podána na 15 osob v postavení členů Rady hlavního města Prahy, zaměstnanců magistrátu hlavního města Prahy a externích pracovníků.“

„Jedná se o trestné činy porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ popsala mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Exprimátor Svoboda považuje obvinění za vykonstruované. Soudem mu prý vyhrožovali už za jeho působení v čele Prahy.

„Ta kauza je kompletně od začátku vymyšlená. Já opakuji, že jsem to věděl ještě před tím, než byla ta žaloba podána. Bylo mi tím vyhrožováno, ještě když jsem byl primátor hlavního města Prahy, že jestli nepřestanu, tak že to tak dopadne. Takže to tak dopadlo,“ konstatoval.

Od koho anonymní hrozby pocházely ale exprimátor neví. Neobrátil se kvůli tomu ani na policii.

Obžaloba je podle Hudečka absurdní

Žalobu odmítá i Svobodův nástupce, Tomáš Hudeček. „Podání obžaloby je podle mého názoru pokračováním absurdního příběhu, kdy jsou účelově stavěni k odpovědnosti lidé, kteří se problém snažili řešit a ostatně i nadále ho řeší. Já to vnímám jako naprosto absurdní,“ řekl.

Tomáš Hudeček dříve prohlásil, že pokud se kauza Opencard dostane k soudu, na pozici pražského primátora rezignuje. Českému rozhlasu ale dnes řekl, že svůj post opustit nehodlá.

„Vzhledem k tomu, jak vyšetřování probíhá, a k tomu, že postup státní zástupkyně Máchové je natolik nestandardní, že byla k jeho prošetření zřízena i speciální parlamentní komise, tak rozhodně ne,“ ujistil.

Opencard

Obžaloba se týká zakázky, kterou v roce 2012 získala firma Haguess, dnes eMoneyServices. Magistrát ji vybral v neveřejném řízení, když ji před tím oslovil jako jediného kandidáta na dodavatele systému Opencard.

Radní pak odsouhlasili uzavření dvou nových smluv na podporu systému za zhruba 74 milionů korun. Ti se ale brání, prý kvůli licenčním podmínkám nemohli postupovat jinak.

Soud v minulosti kvůli Opencard nepravomocně odsoudil pět bývalých magistrátních úředníků. Zároveň ale zdůraznil, že úředníci rozhodně nebyli hlavními aktéry či hybateli událostí.

Karta Opencard slouží jako tramvajenka či průkazka do knihovny. Kritizovaný projekt stál už nejméně 1,35 miliardy korun.

Kauza opencard
autoři: sib , Veronika Neprašová , fir , rok
Spustit audio