Stát redukuje slíbené policejní posily pro Ostravsko, nejsou peníze

22. leden 2014

Ministerstvo vnitra vyšle na Ostravsko méně policejních posil, než slibovalo. Původně ministr v demisi Martin Pecina řekl, že kraj získá dvě stovky nových strážců zákona. V ulicích ale nakonec bude o padesát policistů méně. Stát totiž nemá peníze.

Ostravsko má po Praze druhou nejvyšší kriminalitu v zemi. Agresivita pachatelů navíc roste. Loni na podzim proto obyvatelé kraje přivítali zprávy o posílení policejního sboru s radostí. Po pár měsících se situace mění.

„Všichni by v podstatě byli v terénu. Nebylo by to tak, že by někdo seděl zavřený v kanceláři. Je to o řadových kriminalistech, řadových policistech hlídkové služby. Takže zcela jistě by šli do přímého výkonu,“ řekl šéf krajských kriminalistů Radim Wita.

Policisté ještě vidí možnost v jednání s novou vládou. „Debata ještě není u konce. Rozpočet ještě není dořešen do konečného stádia s tím, že se tvoří nová vláda a bude nový ministr financí. Uvidíme, jaký výsledek přinesou debaty s nimi,“ dodal krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Noví policisté musejí nejdřív projít školením. V ulicích se objeví až za několik měsíců.

autoři: ada , nib
Spustit audio