Stát chce zrušit rodinný motorest na D1. Majitelé se brání

15. květen 2012

Tak, jako měla dostavba dálnice D11 svou farmářku, i chystanému rozšíření dálnice D1 roste protivník. Tím je rodina Lukáše Zajíčka, která na odpočívadle Brtnice už čtrnáct let provozuje motorest U rybiček. A přestože mají nájemní smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic až do roku 2046, stát hodlá kvůli modernizaci motorest od dálnice odstřihnout a odpočívadlo zrušit, protože už neodpovídá novým normám. Zajíčkovi ale úder vrací, tento týden napadnou stavební povolení na rozšíření této části dálnice, a stavbu tak přinejmenším zdrží.

„Jsme tady od roku 1998, to jsme otevřeli motorest, od začátku se záměrem provozovat rybí restauraci.“

Provozovatel motorestu U rybiček Lukáš Zajíček považuje toto odpočívadlo na 41. kilometru ve směru na Prahu za nejhezčí na D1, a to i díky blízkosti hradu Český Šternberk.

„Když jsme sem na Brtnici přišli, tak tady byla skládka stavebního materiálu, odpadků odhozených řidiči všech národností. Bylo to tady zarostlé náletovými dřevinami a byla to taková džungle,“ říká Zajíček.

Do stavby, která by měla znázorňovat loď, majitelé investovali již 12 až 13 milionů korun plus spoustu práce. Celková částka motorestu vyčíslená znaleckými posudky je 37,5 milionu korun.

To je ale pro pana Zajíčka a jeho rodinu krajní varianta. Z odpočívadla odcházet nechtějí, a naopak mají do budoucna velké plány.

Ředitelství silnic a dálnic však jejich optimismus nesdílí, říká Radek Mátl pověřený přípravou modernizace D1:

„Ta odpočívka Brtnice totiž v současnosti nevyhovuje vyhlášce 104/97 počtem parkovacích stání, z toho důvodu ŘSD uvažovalo o odpojení této odpočívky. Uvažuje o tom nadále, ale samozřejmě jsou tady platné nájemní smlouvy.“

Dálnice se v tomto místě paradoxně rozšiřovat nebude, protože už dnes tu má ve směru na Prahu třetí stoupací pruh, ze kterého se odbočuje přímo na odpočívadlo. Ředitelství silnic a dálnic ale v posledních týdnech z pevného přesvědčení odpočívadlo zrušit částečně ustupuje, a to i proto, že se tu nehody nestávají.

Čtěte také

„Majitelé předložili návrh ceny, za kterou by byli ochotni opustit motorest. Ta cena je poměrně vysoká, musí se projednat s ministerstvem financí a dalšími subjekty a zvážit, jestli to v tuto chvíli má takový význam, aby se za tyto peníze ta odpočívka odpojila nebo ne,“ pokračuje Mátl.

Problém je ale v tom, že provozovatelé motorestu nechtějí peníze, ale zachování odpočívadla. A proto se také proti stavebnímu povolení na modernizaci této části dálnice odvolají, říká Lukáš Zajíček:

„Můj otec celý svůj produktivní věk směřoval k tomu, aby takovouto provozovnu vybudoval, strávil na tom nejlepší roky svého života. Moje matka také, a já vlastně okamžitě po ukončení studia jsem se do toho zapojil rovněž. A věnoval jsem tomu posledních 15 let života, kdy ty první roky byly velice těžké.“

Odvolání bude řešit rozkladová komise na Ministerstvu dopravy. Jak rozhodne, nelze předjímat. Jisté ale je, že vydání stavebního povolení Zajíčkovi zdrží.


Motorest U rybiček
autoři: psp , pir
Spustit audio