Stany pro uprchlíky před pražským KACPU jsou v pořádku, zaznělo po návštěvě místostarosty Prahy 9

26. duben 2022

Provoz ve stanech pro nouzové přenocování uprchlíků z Ukrajiny u Krajského asistenčního centra pro uprchlíky (KACPU) v pražských Vysočanech je v pořádku. Alespoň tak se k situaci vyjádřil místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský (ODS), který místo v pondělí 25. dubna navštívil. 

Čtěte také

Starosta Prahy 9, Tomáš Portlík (ODS), předtím sdělil, že vedení Prahy 9 žádá magistrát, aby stany u centra, v nichž jsou ubytováváni ukrajinští Romové, odstranil. V okolí stanů se podle starosty objevovaly problémy. Vážanský označil Portlíkovy výroky za nedorozumění. Podle Vážanského mluvil starosta o stanech, které už byly v minulých dnech odstraněny.

„Ředitel pražských hasičů Luděk Prudil přivítal místostarostu Prahy 9 Vážanského, ukázal mu stany nouzového ubytování a žádná výtka nezazněla," řekl ČTK mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Hasiči se podílejí na fungování KACPU. Stany jsou podle Kavky určeny pro nouzové krátkodobé ubytování, jsou vytápěné a jsou v nich lehátka i sociální zařízení. Dříve byly u centra také stany, fungující jako čekárny, ve kterých uprchlíci podle Kavky nepřespávali. Právě tyto strany už byly odstraněny.

Portlíkovo vyjádření kritizoval i primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

„Pan starosta Portlík nemluví pravdu. Přijde mi krajně nevhodné, že si dělá kampaň do komunálních voleb na neštěstí uprchlíků, převážně dětí a žen prchajících před válkou z Ukrajiny," uvedl. Dodal, že o umístění všech stanů byl Portlík jako starosta informován a hasiči pravidelně komunikují s radnicí Prahy 9.

Primátor doplnil, že nyní jsou u centra dva stany, které slouží jako čekárna zejména pro skupiny lidí, kteří mají dvojí občanství a prověření jejich nároku na azyl trvá déle. Bezpečnost na místě je podle něj zajištěna každodenním dohledem policie. „Samotné řešení situace romských uprchlíků je teď plně na ministerstvu vnitra, které celou situaci koordinuje s romskými neziskovými organizacemi. Ty ostatně působí i přímo v krajském asistenčním centru ve Vysočanech," zakončil primátor.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.