Stan plný knih se objeví na českobudějovickém náměstí. Festival Literatura žije! toho ale nabídne mnohem víc

21. duben 2024

Velký knižní stan opět vyroste na náměstí v Českých Budějovicích. Festival Literatura žije! od pondělí 22. dubna přinese ale také bezdomovecké divadlo, literární trolejbus a řadu hostů – básníky, spisovatele, performery a muzikanty. Malá nakladatelství se představí na Bookfestu.

Festival se koná už po dvanácté. „Je to způsob, jak na jihu Čech udržet tvůrčí energii, jak budovat literární scénu a třeba i hledat nové talenty. Zároveň to ale není pouze o literatuře. Festival je multižánrový, velký prostor dostává hudba, divadlo, workshopy, diskuse, různé performance,“ popisuje ředitel festivalu Miroslav Boček.

K akci už neodmyslitelně patří literární stan na náměstí, odkud si lidé mohou zdarma odnést knihy, které někdo jiný daroval. „Mnohdy tam člověk najde opravdu klenoty, ať už jsou to nové knížky, zajímavé básnické sbírky nebo třeba filozofické tituly. Občas jsou tam také opravdu bizarní kousky, a ty překvapivě zmizí taky,“ usmívá se ředitel.

Rozhovor o festivalu Literatura žije! s ředitelem festivalu Miroslavem Bočkem a organizátorem Bookfestu Danielem Podrackým si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související