Správa státních hmotných rezerv podala trestní oznámení v kauze Viktoriagruppe

17. prosinec 2015

Správa státních hmotných rezerv podala trestní oznámení na neznámého pachatele v kauze Viktoriagruppe. Požaduje, aby německá policie prošetřila zmizení více než šesti milionů litrů české nafty ze skladu v Krailingu. Podle předsedy správy Pavla Švagra totiž hrozí promlčení možného podvodu.

„Co se týká konkrétního oznámení, pak jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na možné spáchání trestného činu podvodu a eventuálně i spáchání trestného činu zpronevěry v souvislosti s tím, že nám v Německu chybí přes šest milionů litrů nafty,“ řekl Švagr.

Česko si ve skladech německé firmy Viktoriagruppe uložilo od roku 2010 strategické zásoby nafty v hodnotě 1,5 miliardy korun. O její navrácení teď jedná Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohly problému s naftou zabránit minulé vlády, ty ale nejednaly. „Předcházející vlády nebraly na vědomí upozornění, kterých se jim dostávalo, a bohužel ta upozornění velmi často ignorovaly,“ uvedl před časem.

autoři: ČRo , zus
Spustit audio