Spor mezi spotřebiteli a firmou prodávající údajně ozdravující zboží seniorům míří k soudu

29. leden 2016

Soud vydal platební rozkazy na společnost Bio Natural Medical (BNM), která prodává na předváděcích akcích seniorům údajně ozdravující produkty za desítky tisíc korun. Spor mezi spotřebiteli a takzvanými šmejdy tak míří k soudu. Firma totiž nechce uznat právo zákazníků na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. BNM čelí také pokutě od České obchodní inspekce.

Hodinky, které rozředí krev a zbaví rizika vzniku mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu. Tak popisují prodejci na předváděcích akcích jeden z mnoha údajně ozdravujících produktů, které prodává společnost Bio Natural Medical ve svém sídle v pražských Holešovicích.

25 tisíc korun za zboží zaplatil v minulosti i 83letý pan Miloslav. „Brali krev lidem, kteří měli zájem. Dali kapku na sklíčko pod mikroskop a promítli to na plátno. Najednou zázrak, krvinky byly od sebe. Každého to tam šokovalo a zhypnotizovalo,“ vzpomíná.

Nakonec si ale senior z Prahy svůj nákup rozmyslel. Jenže když chtěl od kupní smlouvy odstoupit, společnost nereagovala. A do podobné situace se dostaly i další desítky lidí.

Část zákazníků se proto společně obrátila na právníka. Docílili toho, že po téměř roce vydal soud začátkem ledna na společnost Bio Natural Medical platební rozkazy. Tedy aby firma lidem, kteří chtěli odstoupit od smlouvy, vrátila peníze zpět.

„Klasickou procesní obranou proti platebnímu rozkazu je podání odporu, což společnost BNM učinila, a v dané chvíli čekáme na nařízení jednání ze strany soudu,“ říká právník Viktor Rossmann.

Klamání spotřebitele

Na firmu Bio Natural Medical se zaměřila i Česká obchodní inspekce (ČOI). Společnosti vyměřila pokutu 30 tisíc korun za klamání spotřebitele. Jedním z důvodů bylo, že lidé nemohli odstoupit od kupní smlouvy do 14 dnů bez udání důvodů.

BNM totiž tvrdí, že si zboží koupili v sídle společnosti, tedy jako kdyby za něj zaplatili v kamenném obchodě. S takovým tvrzením ale Česká obchodní inspekce nesouhlasí.

„Podle ČOI se jasně jedná o klamání spotřebitele, protože toto nejsou běžně dostupné obchodní prostory, dostanete se dovnitř pouze s pozvánkou. Z těch 30 tisíc do dnešního dne byla uhrazena polovina, 15 001 koruna. Je to velmi nestandardní postup. Otázkou je, co tím sledují,“ naznačuje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

S postupem České obchodní inspekce nesouhlasí právnička Petra Fialová, která společnost BNM zastupuje. Podle ní má na takový postup firma nárok, jak napsala klientům v dopise.

Český rozhlas se snažil od Petry Fialové opakovaně získat vyjádření, ale neúspěšně. Právnička se s redaktorkou odmítla bavit.

BNM se zbavuje akcií a mění strukturu

V případě, že celou pokutu od České obchodní inspekce společnost do poloviny února nezaplatí, celní správa ji začne zabavovat majetek.

„Exekuce se provádí na finanční prostředky, buď v hotovosti, nebo na bankovní účty, nebo také na věci movité a nemovité, případně na další majetek dlužníků. Tím myslím třeba akcie nebo podílové listy. Nebo se mu zamezí disponování s majetkem vůbec," popisuje mluvčí celní správy Ivana Kurková.

Společnost Bio Natural Medical změnila v minulých týdnech členy představenstva a rozpouští své akcie. Právník Viktor Rossmann připomíná, že kvůli změnám ve struktuře společnosti bude téměř nemožné dohledat, kdo firmu vede.

„Změna statutárního orgánu v době kdy společnost funguje, nebývá příliš často častým projevem. Tento postup se dělá vždy, když chceme ze společnosti vyvést peníze a společnost zrušit,“ vysvětluje.

O společnost Bio Natural Medical se ale zajímá i Státní ústav pro kontrolu léčiv, který teď vede s firmou správní řízení a může jí vyměřit až milionovou pokutu.

autor: bkl
Spustit audio