Společnost se aktivizuje, říká autor dokumentu Plán. Ten mapuje změny územního plánu Prahy

24. září 2014

Pět let točil režisér Benjamin Tuček dokument Plán, který teď vstupuje do kin. Mapuje v něm, jak se na tváři měst podepisují střídající se politické garnitury. „Chtěli jsme, aby film vzbudil veřejnou diskusi,“ říká Benjamin Tuček v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

Film o celé naší společnosti i o vůli zlepšovat podobu veřejného prostoru. Tak Benjamin Tuček popisuje dokument Plán, který sleduje mimo jiné i to, jak se během pěti let změnily územní plány hlavního města Prahy.

Rozhodně prý však nepůjde o film pouze pro Pražany. „Praha nám posloužila jako model. Problémy, kterých se dotýkáme, jsou totiž univerzální a řeší je každé město v Česku,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Pražané se o své město zajímají

Nápad na dokument Plán se v jeho hlavě zrodil vlastně náhodou. „V ulici, kde žiju, došlo k relativně běžné věci: městská část prodala starou funkcionalistickou továrnu soukromému investorovi. Následoval obvyklý scénář: budova se přeprodala dál, chátrala a nakonec tam začal vznikat banální developerský projekt.“


Režisér a scenárista Benjamin Tuček má na svém kontě snímek Děvčátko nebo Českým lvem oceněný scénář k filmu Protektor. Momentálně se podílí na internetovém seriálu Kancelář Blaník.

Tak Benjamin Tuček začal pátrat. „Zjistil jsem, že se pohybuji na dost nepřehledném poli – připadal jsem si jako v bažině,“ vzpomíná.

Druhým impulzem k natočení Plánu bylo, když v roce 2009 začalo tehdejší vedení magistrátu představovat koncept územního plánu. „Připomínkovalo ho 18 tisíc Pražanů, což mě zaujalo.“

Ke kráse Prahy jsme zatím ničím nepřispěli

Lidé se prý dnes mnohem více než dříve zajímají o to, co se v jejich městě staví. „A zajímají se i o to, kdo a za kolik staví. Společnost se zkrátka aktivizuje,“ soudí Benjamin Tuček.

Čtěte také

Mnoho staveb, které dnes vznikají, má podle něj jediný účel – generovat peníze. „A je otázkou, zda v něčem podobném chceme žít. Prostředí je přitom možné zlepšovat, i za cenu, že se budeme ptát třeba po tom, zda se před stavbou vypsala veřejná soutěž,“ říká.

„Rádi se dnes celému světu chlubíme tím, jak je Praha krásná, přitom jsme k její kráse ničím nepřispěli,“ dodává. „Zamysleme se tedy alespoň nad tím, jak ji budoucím generacím předat alespoň ve stavu vhodném k použití.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio