Společnost CME, vlastník TV Nova, zvýšila ztrátu. Akcie firmy prudce padají

30. říjen 2013

Mediální společnost CME, která vlastní televizi NOVA a další příbuzné stanice, dnes ohlásila, že za prvních devět měsíců tohoto roku prodělala víc než 3 miliardy korun. Výrazný pokles zisků přitom společnost zaznamenala už loni, a to i přesto, že jí provozované stanice patří na českém televizním trhu mezi nejsledovanější. Vedení CME zveřejněné výsledky označilo za nepřijatelné a hodlá udělat vše pro jejich nápravu.

Mediální společnost CME je v problémech zejména kvůli slabému zájmu inzerentů. Firmy kupovaly méně televizní reklamy hlavně v Česku a na Slovensku.

„Což se navíc ještě zhoršilo po letošním zvýšení cen za reklamu. A na druhé straně firma poslední dobou masivně investuje do programu, aby zvýšila svoji sledovanost. Výsledkem je potom hluboká provozní ztráta, které jsme právě viděli,“ říká analytik J&T Banky Pavel Ryska.

„Je to důsledek nové obchodní politiky, kterou CME nastolila v některých zemích, zejména v Česku. Mírné zlepšení je vidět u velkých smluv s některými inzerenty, ale pořád těch smluv nebylo uzavřeno tolik. Je tady nedostatek prodaných reklamních prostorů,“ tvrdí mediální analytička ze serveru Mediaguru Martina Vojtěchovská.

CME provozuje televize i v dalších zemích - na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a na Slovinsku. Tam ale tak dramatický propad nezaznamenala, někde si naopak mírně polepšila.

„Souvisí to s tím, že obchodní politika byla primárně a poměrně razantně prosazována v České republice, částečně na Slovensku. Ztráta před zdaněním je patrná i tam. Česká republika byla z těch zemí dosud nejvýnosnější, proto je tu pokles nejvíc vidět a odráží se na celkovém výsledku společnosti CME,“ vysvětluje Vojtěchovská.

Podle ní určitě přijdou na řadu programové úspory. „Náklady na program teď byly markantní. Bude snaha o snižování nákladů, nákladů na restrukturalizaci. Nepomůže jí ale, že bude muset vyplácet odstupné odcházejícímu managementu. Například Adrian Sarbu dostane 100 milionů dolarů odstupného,“ poukazuje.

Akcie firmy klesají

Jaký vliv může mít tato ztráta na provoz Novy a dalších stanic, si Vojtěchovská zatím netroufá odhadnout.

„Programové investice, které NOVA a společnost CME udělala, jí letos přinesly poměrně zajímavý vývoj ve sledovanosti, což je trochu disproporce. Nově se daří na sledovanosti, ale objem, který vytváří, se jí nedaří prodat inzerentům,“ poukazuje Vojtěchovská a dodává:

„Zatím nevíme, jaké úspory to budou, jakých programových formátů se dotknou. Pokud by se dotkly nějakých stěžejních pořadů, asi by se to odrazilo ve sledovanosti, ale to jsou zatím všechno spekulace.“

Pro firmu bude v příštích měsících klíčové, aby měla dostatek peněz. Jejich nedostatek by způsobil, že by společnost neměla na zaplacení některých dluhů. Akcie společnosti prudce klesají. Na pražské burze oslabují o více než 15 procent.

Čtvrtletní výsledky hospodaření mediální společnosti Central European Media Enterprises
autoři: mak , jbe , kap
Spustit audio