Spojené státy začínají v Polsku budovat protiraketovou základnu. Rusko protestuje

13. květen 2016

Spojené státy začínají v Polsku stavět protiraketovou základnu, která bude součástí štítu chránícího evropské členy NATO před balistickými raketami. Už ve čtvrtek Američané uvedli do provozu protiraketový systém v Rumunsku. Rusko to považuje za ohrožení své bezpečnosti.

Protiraketový štít Severoatlantické aliance v Evropě začíná mít pevné obrysy. Včera byla otevřená základna v Rumunsku, dnes náměstek amerického ministra zahraničí slavnostně zahajuje stavbu protiraketové základny v Polsku.

„V Polsku by měly být umístěny antirakety schopné ničit balistické střely. Jedná se v zásadě o několik desítek interceptorů, které by měly přispět k tomu, aby se systém byl schopen vypořádat s určitým v zásadě omezeným útokem v řádu maximálně několika desítek raket, které by mohly směřovat na území Evropy,“ vysvětlil český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý.

Pro Rusko je stavba v Polsku citlivé téma, protože základna bude stát 150 kilometrů od ruské enklávy Kaliningrad. Moskva v reakci na to modernizuje jaderný arzenál a přesunuje jednotky na jih a západ.

NATO ale opakovaně odmítá, že by byl protiraketový deštník namířen proti Rusku. Šedivý zdůraznil, že systém je nastaven tak, aby byl schopen případně zachytit rakety z oblasti Blízkého a Středního východu.

„To, že je polská základna blízko Kaliningradu vůbec neznamená, že jde o instalaci zaměřenou proti ruským zbraním rozmístěním u Kaliningradu. Naopak, vylučuje se tím to, aby element sytému, který je umístěn v Polsku, mohl být jakkoliv použit proti Rusku,“ uvedl.

„Rusové to vědí. A toto je další moment, který používají pro svoji propagandu vykreslování Aliance v samotném Rusku jako velkého nepřítele,“ doplnil český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý.

Základna v Polsku by měla být uvedena do provozu v roce 2018. Sami Poláci její stavbu vítají. A to jak politici, tak podle dlouhodobých průzkumů i veřejnost.

Protiraketový štít má chránit Evropu před hrozbou raket
autoři: ČRo , vpo
Spustit audio