Špidla: Evropská komise se obává se růstu násilí na Romech

20. duben 2009

Eurokomisař pro práci a sociální věci Vladimír Špidla dnes vyjádřil soustrast obětem nedělního žhářského útoku proti romské rodině ve Vítkově na Opavsku, při němž byla vážně zraněna dvouletá holčička. Zároveň uvedl, že Evropská komise je znepokojena nárůstem násilí proti Romům nejen v České republice, ale v celé evropské sedmadvacítce. Útok odsoudilo také slovenské sdružení Lidé proti rasismu.

"Po brutálním žhářském útoku na romskou rodinu včetně jejich malého dítěte ve Vítkově bych chtěl vyjádřit své hluboké sympatie obětem a ujistit je svou solidaritou," uvedl Špidla v tiskovém prohlášení. Dodal, že věří českým úřadům, že případ vyšetří a najdou pachatele. Eurokomisař dále uvedl, že Evropská komise odsuzuje veškeré formy násilí proti Romům, které podle něj v poslední době na území evropské sedmadvacítky narůstá. Špidla proto znovu vyzval členské státy, aby zajistily bezpečí Romů a podpořily jejich sociální integraci do většinové společnosti.

Rasově motivované trestné činy je nutné veřejně odsoudit a hlavně důsledně vyšetřit a pachatele potrestat, shodují se polští odborníci z nadací na ochranu práv člověka. "Pokud policie prokáže, že žhářský útok měl rasový motiv, bude to bohužel doklad toho, že se menšiny ještě nemohou ve střední Evropě cítit úplně bezpečně," řekl Adam Bodnar z polské pobočky Helsinské nadace na ochranu občanských práv. Také představitel slovenského sdružení Lidé proti rasismu Juraj Kiss usoudil, že rasistické útoky jsou v poslední době ve střední Evropě na vzestupu. Vlády podle něj přes různá prohlášení dosud nepřijaly účinná opatření proti extremismu.

V poslední době se Romové stali terčem násilí například také v Maďarsku, kde při únorovém útoku zemřeli nejméně dva příslušníci romského etnika.

autor: aa
Spustit audio