Špatná finanční situace a nedostatek hráčů trápí řadu fotbalových klubů v nižších okresních soutěžích na Vysočině

17. duben 2024 06:30

O víkendu se rozběhnou další nejnižší fotbalové soutěže v kraji Vysočina. Některé kluby se ale strachují, aby vůbec do soutěže zasáhly. Chybí jim hráči.

V kraji Vysočina působí téměř 19 000 aktivních hráčů a 255 fotbalových klubů. Za poslední dva roky ukončily svoji činnost 3 z nich.

V Dušejově získávali fotbalisté poháry, teď nevědí, jestli za pár dnů vůbec nastoupí do nejnižší fotbalové soutěže

Ani v týmu Dušejova na Jihlavsku ještě neví, jestli vůbec složí aspoň základní jedenáctku hráčů pro nejnižší 4. třídu fotbalové ligy na Vysočině, která začne v sobotu. „Hráčská základna je úzká, hráči nám chybí a jsme rádi, že dáme vždycky dohromady na zápas nějakou sestavu. Maximálně se sejdou 2-3 na střídání a je to samozřejmě problém,“ uvědomuje si nelichotivou situaci jeden z hráčů Dušejova Jiří Šlejtr.

Hlavním důvodem nedostatku hráčů je stárnutí klubových stálic a nedostatečná motivace mladých. „Hráče, které jsme měli od toho roku 2000, kdy byl klub založen, tak už jsou staršího věku, někteří mají zdravotní problémy, takže už hrát nechtějí. Mladí kluci jsou zaneprázdnění, nemají k tomu cit jako my ostatní, takže s námi ani hrát nechtějí a hráči upadají,“ dodává vedoucí dušejovského týmu Marek Ždimera. Sestavu proto musí skládat z hráčů z okolních vesnic.

Kvůli nedostatku finanční podpory z okolí klub také bojuje s údržbou zázemí. Za nedostatečnou úpravu hřiště přitom hrozí pokuty a vyloučení ze soutěže.

Spustit audio