Sparta vítá ‚svaté' ze Southamptonu. K postupu do vyřazovací fáze jí stačí remíza

24. listopad 2016

Stále počítají zraněné a nemocné, ale v Evropské lize se jim daří nad očekávání. Pokud fotbalisté Sparty s anglickým Southamptonem ve čtvrtek večer neprohrají, mohou si v předstihu zajistit postup do jarní fáze soutěže. Jenže na Letné proti nim budou stát doslova „všichni svatí“.

Chorál When the Saints Go Marching In patří na internetu k často vyhledávaným. Jeho slova dost pravděpodobně znají i ti, kteří fotbal vůbec nesledují.

Píseň „Když svatí pochodují“ je totiž populární celosvětově. A hlavně pak v Southamptonu, kde skladbu mohou považovat i za svou hymnu.

Klub v přístavním městě na jihu Anglie totiž založili mladí farníci z tamního kostela Panny Marie, a ještě před tím, než byl celek přejmenován na Southampton FC, nesl název Southampton St. Mary‘s FC. Proto přezdívka Saints neboli svatí.

V prvním duelu v Southamptonu sparťané viděli, že „svatí“ na hřišti nejenže pochodují, ale hlavně velmi rychle běhají, kombinují a dobře střílejí. A protože Pražanům se to samé úplně nedařilo, prohráli 0:3 (psali jsme zde).

Od té doby se toho naštěstí pro Letenské dost změnilo. Sparťané pod novým koučem Davidem Holoubkem další duely v Evropské lize s milánským Interem i Hapoelem Beer Ševa zvládli nad očekávání.

„Přetočilo se to a teď dva zápasy před koncem skupinové fáze bojujeme o postup. Je skvělé, že v takové situaci jsme,“ prohlásil trenér Holoubek. Sparta začne hrát se Southamptonem v 19 hodin, stejně jako liberecký Slovan s Karabachem.

Oba zápasy odvysílá v přímém přenosu ČRo Sport a Radiožurnál. V 21.05 nastoupí fotbalisté Plzně k zápasu v Římě, o němž budeme rovněž průběžně informovat.

autoři: jpa , Radek Šamša
Spustit audio