Soukromí lékaři se s ministrem nedohodli na zvýšení platů. Znovu se sejdou v září

18. srpen 2015

Soukromí lékaři se zatím nedohodli s ministrem zdravotnictví na vyšších odměnách. Svatopluk Němeček z ČSSD dnes neměl k dispozici slíbené propočty k navýšení. Soukromí lékaři by se s ministrem měli znovu sejít v září.

Zástupce Koalice soukromých lékařů Vladimír Dvořák dnes řekl, že by ohodnocení práce mělo růst všem lékařům, nejen těm v nemocnicích.

„V seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, je položka, která se týká ohodnocení práce všech lékařů, včetně primární péče a lůžkových lékařů. Tu bychom chtěli podle možností systému navýšit,“ vysvětlil Dvořák.

Konkrétní částku ale neřekl. Navýšení ohodnocení by ale podle něj mělo být v řádu procent.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček označil dnešní jednání za konstruktivní a vstřícné z obou stran.

„Konkrétní požadavek, který lékaři měli, bylo zanalyzování možnosti nárůstu lidské práce v rámci seznamu výkonů, která dlouho nebyla valorizována, což si myslím, že je zcela na místě,“ řekl Českému rozhlasu Němeček.

Čtěte také

Peníze na mzdy by mohly jít z finančních prostředků, které zdravotnictví získá po lednovém navýšení odvodů státu. Ten platí zdravotní pojištění za děti, nezaměstnané a seniory. Měsíční částka se zvýší o 59 korun na 904 korun na osobu.

autoři: ako , ivv
Spustit audio