Soudcovská unie kritizuje Válkovou za výroky ke žďárskému útoku. Ministryně to odmítá

17. říjen 2014

Soudcovská unie zkritizovala ministryni spravedlnosti za hnutí ANO Helenu Válkovou za její výroky k útoku ve Žďáru nad Sázavou. Psychicky nemocná žena tam v úterý napadla studenty střední školy a jednoho z nich zabila. Válková odmítá, že by do pravomoci soudu zasahovala nebo že by hodnotila správnost jeho rozhodnutí.

Ministryně ve středu prohlásila, že Okresní soud v Opavě zřejmě nepostupoval důkladně, když ženě měnil ústavní léčbu na ambulantní.

Válkové vadí, že se soudce spolehl jenom na stručný posudek z léčebny a nevyžádal si jeho další doplnění.

Podle viceprezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové je ale nepřípustné, aby ministryně spravedlnosti práci soudce hodnotila.

„Ministerstvo spravedlnosti je ústřední orgán státní správy soudů a zasahovat konkrétně do rozhodování, vyjadřovat se k tomu, jak soudce hodnotil důkazy, jaké si měl vyžádat další důkazy, to představiteli výkonné moci skutečně nepřísluší,“ tvrdí.

„My nepředpokládáme, že paní ministryně chtěla tímto způsobem soudnictví a soudy nějak poškodit. Domníváme se, že to v žádném případě nebyl úmysl, nicméně tato situace podle nás nastala a my jsme považovali za nutné na to upozornit,“ dodává.

Válková zvažuje kárnou žalobu

Helena Válková odmítá, že by zasahovala do rozhodovací pravomoci soudu a že by hodnotila správnost jeho rozhodnutí.

Vyjádřením Soudcovské unie jsem překvapená, rozhodně takové pochybení nepřipouštím,“ říká a zvažuje podání kárné žaloby.


Šestadvacetiletá žena z Ostravska pronikla do Střední školy obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou v úterý 14. října v časných ranních hodinách. Šestnáctiletého chlapce nožem zabila, dvě dívky a policistu zranila. Policisté už ženu obvinili. Hrozí jí 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest.

„Jde o posouzení možnosti snížit důvěru v justici právě neodborností postupu. A tu já jsem spatřovala předběžně. Nikde nezaznělo, že to je moje definitivní rozhodnutí, že podám kárnou žalobu. Ale já ji možná podám,“ řekla ministryně Českému rozhlasu.

Trvá na tom, že do rozhodovací pravomoci soudu nezasahovala a ani nehodnotila správnost jeho rozhodnutí.

„Mojí povinnost – a dokonce to mám jako úkol od premiéra – je teď analyzovat veškeré věci, které se v této záležitosti staly, posoudit jednání všech aktérů, v mém případě se to týká soudce a státního zástupce, a pak dovodit, zda byly nebo nebyly naplněny znaky kárného provinění,“ vysvětluje Válková.

Do týdne chce mít celý spis ke ždárskému případu prostudovaný. K tomu zjišťuje, zda postup opavského soudu, který má za formalistický, vybočuje z běžné praxe nebo jde naopak o systém.

autoři: Petra Hosenseidlová , mka , rok , kap , msk
Spustit audio