Soudce zakázal médiím nahrávat přelíčení s vítkovskými žháři

29. červen 2010
Zprávy

Pořizování zvukových záznamů z procesu s vítkovskými žháři dnešním dnem skončilo. Rozhodl o tom předseda trestního senátu Miloslav Studnička. Vyhověl tak námitkám obhájců, kteří postup médií kritizovali.

Audionahrávky pořizuje Český rozhlas společně s Českou televizí a poskytují je ostatním médiím. Klíčové pasáže z přelíčení pak Český rozhlas vysílá ve zpravodajských relacích.

Předseda senátu přitom doslovně zakázal přímý přenos a nařídil justiční stráži, aby odpojila techniku. Viceprezident soudcovské unie Tomáš Motl potvrzuje, že pořizování zvukových záznamů upravuje zákon velmi liberálně.

„Obrazové nebo zvukové přenosy povoluje předseda senátu, výslovně o nich tedy rozhoduje. Ovšem pokud jde o pouhé zvukové záznamy, které by nebyly dále přenášeny, o nich předseda senátu nerozhoduje. Může je zakázat pouze v případě, že by jejich pořizování rušilo průběh jednání,“ řekl Tomáš Motl.

Zákaz pořizování zvukového záznamu z procesu kritizuje i Syndikát novinářů. „Soudce při zdůvodnění mluvil o přímém přenosu, který Český rozhlas nikdy nevysílal,“ uvedl předseda Syndikátu novinářů Adam Černý.

Ve skutečnosti šlo pouze o klíčové pasáže zařazované do zpravodajských relací.

„Vzhledem k vysoké nebezpečnosti trestného činu, který se v soudní síni projednává, je zcela zřejmý velký veřejný zájem na tom, aby společnost byla co nejvíce informována. Restrikce nejsou opodstatněné,“ dodal Adam Černý.

autoři: ada , mrk , eve
Spustit audio