Soud pokračoval v řešení korupce s řidičskými průkazy

9. leden 2012

Výpovědí svědků dnes pokračoval v Ostravě soud v kauze podvodů s řidičáky. Na možnou korupci upozornil před časem policii ostravský magistrát. V její síti nakonec uvízlo devět podezřelých úředníků, zkušebních komisařů a lidí z autoškol. Někteří měli za peníze umožnit řidičům bezpracné získání dokladu.

Pro své obchody si někteří z obžalovaných vybrali dost neobvyklé prostředí. Korupční peníze měli přijímat na jedné z toalet ostravského magistrátu. Za peníze získal potřebný doklad mimo jiné jeden Vietnamec, potvrdila státní zástupkyně Miriam Teichmannová. O jak vysoké částky šlo, se nepodařilo zjistit.

„Na toaletách Magistrátu města Ostravy se v těch čtyřech případech předávaly peníze, kdy mluvili právě o nějakých zkouškách,“ dodala státní zástupkyně.

Na lavici obžalovaných je mezi jinými i vedoucí oddělení provozu autoškol a evidence řidičů ostravské radnice Antonín Měsíc. Obvinění důrazně odmítá.

„Samozřejmě, že to není pravda. Je to smyšlená kauza policie, která mne možná chtěla zkriminalizovat,“ řekl dnes novinářům.

Podle žalobkyně se podvádělo i při přípravě profesionálních řidičů. Ti získali osvědčení a přitom neabsolvovali předepsaný počet jízd ani výuku. To nám potvrdil i jeden ze svědků.

„Zaplatil jsem a potom jsem šel na zkoušky, které jsem udělal. Nepřišlo mi to divné a vůbec jsem nevěděl, že mělo být nějakých 140 hodin. Udělat jsem to udělal, testy jsem psal, všechno bylo bez problémů,“ řekl svědek.

Obviněný majitel ostravské autoškoly Tomáš Glatz dnes u soudu chyběl a nechtěl odpovídat ani na naše otázky po telefonu.

Na korupční skandál zareagoval i ostravský magistrát, který preventivně zpřísnil kontrolu. Zkušební místnosti i dění ve vozidlech hlídají kamery a změnil se i systém přidělování komisařů.

Spustit audio

Více z pořadu