Soud osvobodil tři obžalované za údajné podvody při lyžařském MS v Liberci

6. duben 2012

Liberecký okresní soud dnes zprostil viny dva muže a jednu ženu, kteří čelili obžalobě za údajný téměř čtyřmilionový podvod v souvislosti s lyžařským šampionátem v Liberci. Podle soudu se nejednalo o trestný čin.

V případu byla obžalována Jindřiška Máchová ze stavební firmy Syner, Petr Patrman ze společnosti Investing CZ, která prováděla stavební dozor, a ředitel Kolejí a menz Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar.

K podvodu mělo podle obžaloby dojít tak, že vyhotovením fiktivních faktur za nedodaný nábytek obžalovaní ve spolupachatelství obohatili stavební firmu Syner, která v roce 2007 rekonstruovala liberecké vysokoškolské koleje na ubytovnu sportovců, o téměř čtyři miliony korun.

Na údajný podvod upozornilo šetření Nejvyššího kontrolního úřadu ještě před dokončením stavby. Obžalovaní vyhotovení a proplacení faktur nepopřeli, ale hájili se tím, že firma Syner provedla v závěru stavby práce, které si neúčtovala. Tím pádem nic investorovi stavby, liberecké univerzitě nakonec nedlužila.

Podle soudce bylo problémem to, že univerzitě žádné peníze nechyběly a že se ani k trestnímu řízení nepřipojila.

Podle libereckého soudu postup, kdy univerzita zaplatila nedodaný nábytek a stavební firma provedla jiné práce, nebyl správný, o trestný čin ale nešlo.

Verdikt zatím není pravomocný, státní zástupce Petr Hořín, který pro obžalované žádal čtyři roky vězení, se na místě odvolal.

„Já mám za to, že jsme u soudu předložili dostatek důkazů a argumentů pro to, aby obvinění byli uznáni vinnými. Proto jsem samozřejmě výrok soudu nemohl přijmout a odvolal jsem se do protokolu na místě,“ uvedl Petr Hořín.

„My se zásadně bráníme, odmítáme tvrzení, že byl nějaký zloděj chycen a že teprve ex post cosi řešil. To prostě vůbec není pravda. Podle mého názoru bylo zásadní to, že se z mého pohledu nepochopitelně z děje, který je od A do Z vyňala krátká sekvence, která se kriminalizovala bez ohledu na všechny ostatní důkazy,“ uvedl obhájce Jindřišky Máchově Oldřich Filip.

Dodal, že pokud soud nedospěl k závěru, že nedošlo ke spáchání skutku, pro který byla podána obžaloba, tak je to v zásadě správný závěr.

Univerzitní areál se opravoval před lyžařským mistrovstvím světa v roce 2009. Tehdy v něm byly ubytovány sportovní týmy.

„Nepřísluší mi hodnotit kauzy týkající se Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Mistrovství se odehrálo ještě před mým nástupem do funkce hejtmana Libereckého kraje a odpovědnost za něj nese především organizační výbor a Statutární město Liberec. Osobně ale vítám jakékoli řešení a potrestání viníků, ať již v těchto kauzách došlo k pochybení nebo úmysl,“ napsal v prohlášení hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Město Liberec odmítlo celou záležitost komentovat.

Tato kauza, krerá teď pod odvolání státního zástupce míří ke krajskému soudu, je pouze jedním ze sporů, které po mistrovství zůstaly. Soud uznal 47 pohledávek v hodnotě 92 milionů, k jejichž splacení se ovšem nikdo zatím nehlásí.

autoři: vlk , Ivana Bernáthová , rep , eve , bre
Spustit audio