Sokol udržoval lidi v pohybu i během pandemie, jeho kulaté výročí připomene výstava

16. únor 2022

Sokol slaví 160 let své existence. Za tu dobu jím prošlo několik generací mužů a žen. Hlavním zaměřením spolku je sport pro všechny, ale vždy se sem chodilo nejen kvůli pohybu. K Sokolu patří například i organizace šibřinek a dalších kulturních a společenských akcí.

Někoho k Sokolu přivede láska ke sportu, jiného rodinná tradice nebo snaha zabavit své děti. „Já vůbec nejsem ze sokolské rodiny. Po přestěhování do Českých Budějovic jsem začala cvičit v tělovýchovné jednotě Čtyři Dvory se svými dětmi a to cvičitelství mi zůstalo,“ vzpomíná starostka jednoty v českobudějovických Čtyřech Dvorech Svatava Křivancová.

Dnes má podle svých slov nejvíc práce se správou sokolovny. „To mi zůstalo na hrbu. Cvičím jak s dětmi, tak s ženami. Připravujeme Sokolské Brno a Plzeň. Nacvičujeme hromadné skladby pro ženy, muže, děti i seniory,“ dodává.

Jihočeské sokolky Tereza Cendelínová a Svatava Křivancová

Tereza Cendelínová pochází ze sokolské rodiny, ale když do Sokola v roce 1990 vstupovala, nevěděla o tom. „Prababička s pradědou byli zapálení sokolové, měli kroje, účastnili se sletů. Když se Sokol zakázal, přerušili styky se sokolskou komunitou. Kroje se někam ztratily. Když jsem se babičky ptala, kde je kroj po pradědovi, odvětila, že neví, že asi teta Marie si z něj ušila kostým,“ vypráví.

Do Sokola ji společně se sourozenci zapsala maminka. „Nemyslím si, že to bylo proto, že pocházela ze sokolské rodiny, ale jen nás chtěla dát někam sportovat. Jak léta šla dál a začala jsem se v Sokole angažovat, tak jsem potom přes svou babičku zjistila, co jsme to vlastně za rodinu,“ usmívá se Tereza Cendelínová, která ke cvičení a Sokolu vede i své děti.

Sokol se zdárně vypořádal také s pandemií, která nedovolovala lidem navštěvovat sokolovny. „Mně se na tom nejvíc líbilo, že jsme se nevzdali a hledali jsme nové způsoby, jak sportovat a spojit se s našimi cvičenci. Dělali jsme různé výzvy, on-line cvičení, stezky po městě, po lese. Hledali jsme všechny možné způsoby, jak lidi přitáhnout ke sportu. On-line cvičení lákalo méně, ale venkovní stezky zaujaly spoustu lidí, kteří Sokol ani nenavštěvují,“ popisuje složité pandemické období Tereza Cendelínová.

Ke kulatému jubileu Sokol připravil hned několik akcí. Českobudějovická radnice bude hostit výroční výstavu od 24. března do 30. dubna. V červnu a v září otevřou sokolovny brány veřejnosti a členové předvedou svou činnost.

Celý rozhovor se členkami Sokolské župy jihočeské Terezou Cendelínovou a Svatavou Křivancovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související