Sněmovna schválila rozpočet na příští rok. Schodek má být 100 miliard

10. prosinec 2014

Poslanci schválili rozpočet na příští rok. Schodek by měl být 100 miliard korun. Zákonodárci přidali 450 milionů korun na sociální služby, většinu ostatních pozměňovacích návrhů na přesuny peněz zamítli. Zákon ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman. Ten už dal dříve najevo, že ho podpoří.

Pro rozpočet hlasovala celá vládní koalice. Opozice byla většinou proti, KSČM se hlasování zdržela. Z opozičních poslanců hlasoval pro rozpočet pouze Jaroslav Holík z klubu Úsvitu.

Plánovaný schodek je oproti tomu, který byl naplánovaný na letošní rok, o 12 miliard menší. „Hlavní úspěch je v tom, že díky tomu, že řídíme lépe likviditu státu, tak se náš dluh na plánované období nenavýší, i když počítáme s deficitem,“ uvedl ministr financi Andrej Babiš (ANO).

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je dobré, že se České republice podaří udržet deficit pod třemi procenty HDP.

„V letošním i příštím roce dojde k tomu, že se buď sníží, nebo bude stagnovat celkový podíl veřejného dluhu na HDP a nepochybně to bude oceněno i z hlediska mezinárodního ratingu České republiky. Budeme patřit mezi státy, které udrží deficit hluboko pod třemi procenty hrubého domácího produktu. I z tohoto hlediska Česká republika bude patřit do té lepší poloviny zemí Evropské unie,“ poznamenal.

Z konkrétních věcí, na které rozpočet pamatuje, pak Sobotka upozornil třeba na růst platů ve veřejném sektoru či v sociálních službách.

„Jsem rád, že se příští rok podaří zvýšit platy zaměstnanců veřejného sektoru o 3,5 respektive o pět procent. Rozpočet nám umožní, abychom valorizovali důchody v průměru zhruba o 200 korun a snížili daň z přidané hodnoty na léky,“ vypočítal premiér.

Kalousek: Je to typický projídací rozpočet

Opozice takto sestavený rozpočet kritizuje. Tvrdí třeba, že je postavený na nereálných číslech a počítá s penězi, které mají přinést ještě neschválené normy. A nejen to.

„Má zbytečně vysoké výdaje v provozu a spotřebě vlády. Má mnohem nižší investice a výdaje na vědu a výzkum, než jsme investovali my v dobách největší krize. Je to typický projídací rozpočet. A rozhodně to není rozpočet, který by myslel na budoucnost České republiky,“ uvedl Miroslav Kalousek, šéf poslaneckého klubu TOP 09 a někdejší ministr financí v Topolánkově a Nečasově vládě.

A podobně ohodnotil zákon i předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala.

„Tento rozpočet nepodporuje investice, i když vláda říká, že je investiční. Tento rozpočet připravil rekordní mandatorní výdaje, tento rozpočet dává nižší prostředky na výzkum a vývoj,“ vyjmenoval Fiala.

Čtěte také

A podoba rozpočtu se nelící ani Radimu Fialovi, poslanci za hnutí Úsvit. „Já jsem si představoval, že ten deficit bude třeba jenom 80 miliard,“ poznamenal. Oproti minulým rozpočtům podle něj nedošlo k žádnému posunu. „Rozpočtu chybí peníze na investice, není tudíž prorůstový. Je stejný, jako byly ty rozpočty předcházejících vlád,“ dodal poslanec Úsvitu.

Podle ekonoma ze společnosti Deloitte Davida Marka sice není rozpočet žádná katastrofa, ale kritiku za deficit si zaslouží.

„V době, kdy ekonomika roste mírným tempem, není potřeba, aby vláda navyšovala rozpočtový deficit a ekonomiku dále stimulovala. Spíše by si měla šetřit prostředky, kdyby náhodou v budoucnu došlo ke zhoršení ekonomické situace. Takže to fiskální úsilí nebo stimul, kterého se česká ekonomika v příštím roce dočká, by se možná měl odložit na doby, kdy bude skutečně potřeba,“ uvedl Marek.

Státní rozpočet ČR na rok 2015 podle kapitol ve srovnání s loňským rokem
autoři: jac , fir , rok , kov
Spustit audio